Широм света, свака трећа жена и сваки пети мушкарац старији од 50 година доживеће прелом као последицу остеопорозе! У ствари, кост се сломи сваке 3 секунде због ове болести. Посебно су погођене жене, пре свега јер постоји директна веза између недостатка естрогена после менопаузе и развоја остеопорозе.

Шта је остеопороза?


Остеопороза је болест која кости чини слабим, повећавајући ризик од наглих и неочекиваних прелома. Долази до губитка коштане масе, од чега потиче и значење термина остеопороза "порозна кост".


Болест често напредује без икаквих симптома па се за остеопорозу каже да је тихи крадљивац костију. Генерално, болест се не открива све док ослабљене кости не пукну. Ипак, лекари наводе да треба обратити пажњу и на болове које можда сматрате успутним или свакодневним као што је бол у пределу кичме, који је главни знак ослабљених пршљенова. Нажалост, једном када дође до прелома због остеопорозе, постоји велика опасност да се прелом поново деси.


Менопауза: Време за акцију. Како је остеопороза повезана са менопаузом?


Рана менопауза (пре 45. године) и свако друго стање у којој жена има низак ниво овог хормона и нема менструацију може проузроковати губитак коштане масе. Естроген, хормон код жена који штити кости, нагло се смањује када жене достигну менопаузу, што може проузроковати губитак коштане густине. Због тога се шанса за развој остеопорозе повећава како жене достигну менопаузу. Постоји директна веза између недостатка естрогена и развоја остеопорозе. Након менопаузе, настаје проблем јер процес стварања коштаног ткива постане спорији од процеса губитка, односно разградње кости.


Срећом, постоје кораци које можете предузети како бисте спречили преломе. Најбољи начин је да ојачате кости и држите остеопорозу под контролом.


Дуго се сматрало да је само витамин Д3 довољан за спречавање остеопорозе и прелома. Међутим, да би се калцијум усмерио и уградио у кост, неопходан је витамин К2. Бројна клиничка испитивања то потврђују: витамин К2 доприноси смањењу губитка коштане масе, док у неким случајевима чак и повећава коштану масу. Истраживање из 2006. године које обухвата 13 студија показало је да примена витамина К2 повећава густину костију и смањује преломе кука за 80 посто, а преломе кичменог стуба за 60 посто.


Хербико® К2Д3 је препарат број 1* за здравље костију на нашем тржишту.


Садржи супериорну форму витамина К2 са највећом биолошком расположивошћу и најдужим дејством. Повећавајући минералну густину костију, препарат К2 Д3 доприноси превенцији остеопорозе. Преломи у зрелим годинама често означавају почетак неповратног опадања квалитета живота, стога реагујте на време! Потражите Хербико® К2Д3 у најближој апотеци. Волите своје кости и сачувајте зглобове!


(ПР)