ЖЕНСКО срце куца десет одсто брже од мушког, па тако разлика између њих износи осам откуцаја у минути. А оно што за рад овог мишића подједнако прија и женама и мушкарцима јесте - смех. Истраживања показује да је око 15 минута смејања на дневном нивоу лековито за срце колико и пола сата правилног вежбања.

Међутим, оно "не воли" понедељак, па се тако почетком недеље догоди за 20 одсто више срчаних удара него другим данима. Стручњаци то објашњавају појачаним стресом и депресивним мислима због повратка на посао после викенд одмора и релаксације.

Истраживања показују и да јутро није омиљено доба дана за срце, па су тако научници са Харварда дошли до сазнања да је ризик од инфаркта тада већи за чак 40 одсто. Објашњење истраживача је да када се пробудимо наше тело лучи адреналин и хормоне стреса, па се повећава потреба за кисеоником. Крв је ујутру далеко гушћа, због чега га срце теже пумпа. Међутим, како човек мора да прионе на радне обавезе, он "скаче" из кревета, уместо да се пробуди раније да би могао још мало да се протегне у кревету и тако спусти тензију.