НЕКОЛИКО третмана у изокинетичкој столици може да "наштелује" згобове тако да нема бојазни од повреде, али ни од болова који су неминован пратилац старења. Реч је о методи регенеративне медицине, која успешно решава оштећења настала на коленима, куку или кичми, без обзира на то да ли је њихов узрок процес старења или је до њега дошло услед трауме. Све што је потребно је неколико сати вежбања на овој машини.

Једина невоља је што се ова здравствена услуга не може добити о трошку државног осигурања.

Доктор Роберт Сафтић, неурохирург у "Бел медику" каже да изокинетичка столица ради по врло софистицираном програму и да захваљујући томе "намешта" зглобове:

- Само у једном подизању ноге из колена док се седи у овој столици, она више од 400 пута мери активност мишића и затеже их и попушта тако да се "трење" између зглобних површина смањи на најмању могућу меру. Дакле, третмани у изокинетичкој столици доводе зглобне површине у идеалан однос и тако спречавају њихово пропадање, али спречавају и могућност да дође до повреде.

Овако превентивно "наштеловани" зглобови могу да "служе" наредне две године. Међутим, када дође до оштећења хрскавице, онда је потребно да се она обнови помоћу матичних ћелија из коштане сржи и крви.

- Обнављање хрскавице помоћу матичних ћелија и венске крви (комбинована терапија/Б-С метода) добро је позната метода регенеративне медицине, али није довољна - каже др Сафтић. - Показало се да после овог третмана, након годину дана, пацијент поново почиње да има проблеме са обновљеном хрскавицом зглоба. Али, ми сада и за то имамо решење, а то је управо примена изокинетике и намештање зглоба у идеалан однос.

Пре седања у изокинетичку столицу потребно је да се уради детаљна дијагностика.

- У ту сврху на располагању имамо ултразвук, магнетну резонанцу, рендген и скенер - каже др сц. мед. Бранко Бараћ, интерниста у "Бел медику". - Тек када се детектује проблем знамо како би требало да га решимо, а од велике помоћи нам је, поред многих метода регенеративне медицине (као што су матичне ћелије, целулар матрикс, плазма обогаћена тромбоцитима), и специјална физикална терапија (Индиба - тецар технологија), која стимулише обнову ткива и ћелија довођењем и одвођењем крви на места оштећења зглобова и мишића. Након тога, примењујемо изокинетичку методу.

Фото: Н. ФИФИЋ

Међу првима терапију у изокинетичкој столици пробао је наш кошаркашки репрезентативац, крилни центар "орлова" Стефан Бирчевић:

- Справа коју је обезбедио "Бел медик" је нама спортистима веома важна, јер можемо максимално да тестирамо стање наших ногу, пре свега колена, и да видимо у каквом су нам стању квадрицепси задње ложе. Такође, можемо да упоредимо снагу леве и десне ноге, што је јако битно као превентива од повреда, тако да нам ова машина заправо помаже да издржимо сва оптерећења која имамо током сезоне.

Прилика да се здравље унапреди и заштити помоћу изокинетичке столице до сада је постојала само у иностранству. Да би се зглобови превентивно довели у склад и спречило њихово пропадање и могућа повреда потребно је око петнаестак третмана у изокинетичкој столици.

ИЗУМ НАСА

ОВУ столицу изумели су и конструисали амерички стручњаци у оквиру НАСА, 70 - тих година прошлог века. Била је намењена опоравку астронаута после исцрпљујућег боравка на свемирским бродовима. Временом је усавршавана и већ више од деценије се користи као метода регенеративне медицине.