НОВЕ генетичке анализе и дијагностички апарати могу да открију болести бубрега код деце, чак и пре рођења. Оштећења овог органа могу да се спрече иновативним лековима и код деце која су превремено рођена, због чега је неопходно да се ови медикаменти уврсте на листу и примењују о трошку Републичког завода за здравствено осигурање, предложили су нефролози на састанку Радне групе за педијатријску нефрологију Југоисточне Европе.

Предавачи из 16 земаља на овом скупу представили су новине и проблеме у откривању и лечењу бубрежних обољења код деце.

Професор др Радован Богдановић, педијатар-нефролог и председавајући састанка, каже за "Новости" да постављање прецизне дијагнозе и обављање интервенције пре рођења или непосредно по рођењу, може да ублажи последице неправилности у развоју бубрега.

- Бактеријске инфекције и даље су најчешћа стечена обољења бубрега код деце - каже проф. Богдановић. - Њихово благовремено препознавање и адекватно лечење, нарочито у првим годинама живота, јесте од кључног значаја за превенирање трајних последица.

На састанку су разматрани проблеми и тешкоће у дијагнози и лечењу деце са бубрежним болестима у Србији и региону Југоисточне Европе. Одржани су курсеви за младе лекаре, којима су представљени новитети из светске нефорлогије и указано на то шта је потребно побољшати.

- У Србији већ деценијама не постоји могућност континуираног и благовременог коришћења електронске микроскопије за дијагнозу неких болести бубрега - каже проф. др Богдановић. - Захваљујући сарадњи дечјих нефролога у Србији са центрима у Европи и САД, омогућено је да се бесплатно, најчешће у оквиру истраживачких пројеката, постави генетичка дијагноза болести бубрега код великог броја деце. РФЗО одобрава трошкове генетичке дијагнозе у иностранству, али би свакако било и јефтиније и исплативије да се такве анализе обављају у нашој земљи, у институцијама које су за то оспособљене.

Посебан проблем је то што за неке лекове доказане ефикасности није регулисана њихова употреба код бубрежних болесника јер фармацеутске компаније немају интереса да их региструју за те индикације због релативно малог броја оболелих - каже наш саговорник.

- Код деце којима је функција бубрега угрожена или чекају на трансплантацију, неопходно је применити све расположиве лекове, од којих су неки новијег датума, којима се спречавају додатне компликације - каже професор Богдановић.

ПРИМЕНА ЋЕЛИЈА

ИСТРАЖИВАЊЕ објављено у часопису Journal of the American Society Nephrology (ЈАСН) указује на то да се властите ћелије бубрега пацијената могу прикупљати и репрограмирати. Репрограмирање ћелија бубрега пацијената може да значи да ће у будућности мање пацијената са болестима бубрега захтевати компликоване и скупе процедуре, које утичу на квалитет живота.