ПОРАСТ диоптрије често је разлог за забринутост офталмолошких пацијената. Код старачке далековидости уобичајено је да се диоптрија повећава до 65. године, а код кратковидости је најчешћи разлог за додатно слабљење вида, претерано гледање у екран.

Примаријус др Валентина Димитријевић Миловановић, шеф кабинета за контактна сочива Очне клинике Клиничког центра Србије, у интервјуу за "Новости", каже да тачан узрок промене диоптрије може да се утврди једино комплетним офталмолошким прегледом.

- За две-три године диоптрија се код старачке далековидости може нормално повећати за +075 до +1 - каже др Валентина Димитријевић Миловановић. - Уколико се носе сочива, једном у три месеца или шест месеци треба обавити преглед. Ако се носе наочаре, једном годишње потребан је комплетан офталмолошки преглед са мерењем крвног притиска и гледањем очног дна.

* Може ли диоптрија да се заустави наочарима или сочивом?

- Сматра се да полутврда сочива доводе до благог заравњења рожњаче, чиме се може благо зауставити миопија. Постоје нови типови меких и полутврдих сочива којима се успорава раст кратковидости. Најновије студије показале су ипак, да ни сочива, ни наочаре не могу потпуно да зауставе раст диоптрије. Добра превенција је да деца проводе више времена напољу, на дневном светлу. У скандинавским земљама постоје закони у школама који то прописују.

* Јесу ли кратковидост и далековидост некако повезане?

- То су две одвојене дијагнозе. Не постоји повезаност, нити једна узрокује другу. Једна од особина далековидости је да се ни на даљину, ни на близину не види јасно. Понекад може доћи до спазма акомодације, па особе које нису кориговале далековидост, могу због проблема и грча мишића у неком тренутку да покажу минус диоптрију. Тако се могу прописати наочаре у минусу, а пацијентов вид је заправо у плусу. Како би се то избегло, обавезно је ширење зеница код сумње на спазам акомодације.

Фото: А. СТАНКОВИЋ

* Кратковидост је често карактеристична за ранији, а далековидост за каснији животни период.

- Кратковидост и далековидост се јављају у детињству или у адолесцентном добу. Код старачке далековидости или пресбиопије долази до слабљења акомодације након 45. године, без обзира на дотадашње офталмолошко стање. То није патолошки, већ биолошки процес.

* Да ли имамо већи пораст кратковидости или далековидости?

- Кратковидих је више, јер је то болест савременог доба. Може да се каже да постоји "епидемија" кратковидости у читавом свету. Узрок је донекле генетски, али у већини случајева то је провођење превише времена испред екрана компјутера и телефона. Мањак дневне светлости само погоршава проблем. Највише кратковидих је у Азији, где је између 80 и 90 одсто деце миопно, док је у Европи тај број између 40 и 50 одсто.

* Јесу ли сочива само комфорнија или и боља за око?

- Сочива се не носе само због естетике. Она омогућавају већу ширину видног поља и превазилажење дистанце између рожњаче и наочара. То омогућава јаснији вид, без призматског ефекта наочара. Сочива имају предност када је разлика између оба ока већа од три диоптрије, код високе кратковидости која иде преко минус пет и шест, код кератоконуса, астигматизма и особа које се баве спортом.

* Коме одговарају мултифокална сочива?

- Мултифокална сочива су добро решење за старачку далековидост, уколико пацијент нема инфекцију ока или неку хроничну болест која ствара контраиндокацију.

* Када су наочаре бољи избор?

- Када постоји мања диоптрија код далековидости или код разрокости, наочаре могу да буду добар избор. Такође, код неке деце је тешко поставити и одржавати сочива, због чега су потребне наочаре. Потребно је индивидуално одредити најбоље решење.


* Да ли је тачно да су се бифокална стакла показала лоше, да се пацијенти тешко навикавају на њих?

- Бифокална стакла омогућавају вид на близину и даљину. Данас постоји савременија варијанта, а то су мултифокална, односно прогресивна стакла. Она имају велику предност, а то је омогућавање вида на близину, на средњу близину и на даљину.

Фото: А. СТАНКОВИЋ


* Због чега су чешће решење два пара наочара, за даљину и близину, уместо једног пара прогресивних?

- Због личних потреба пацијента, некада из финансијских разлога. Углавном не постоји здравствено ограничење.

ОДРЖАВАЊЕ СОЧИВА


ПАЦИЈЕНТИ који се професионално баве послом који онемогућава редовну хигијену руку, треба да размисле да ли су сочива прави избор.

- Код сочива је битно да се њима добро рукује. Могу да буду "бомба" у оку уколико се не одржавају адекватно, јер се повећава ризик од инфекције.