Доктори упозоравају: Запушен нос може изазвати главобољу, инфекције и упале

Специјални додатак Доктор у кући - А. В.

16. 11. 2019. у 20:10

Доктори упозоравају: Запушен нос може изазвати главобољу, инфекције и упале

Depositphotos

Након што су током пролећа и лета патили од алергије и запушеног носа, многима је ова "агонија" продужена током јесени и зиме

НАКОН што су током пролећа и лета патили од алергије и запушеног носа, многима је ова "агонија" продужена током јесени и зиме, када дође сезона прехлада. Када је нос током већег дела године пун секрета, то може да изазове главобољу, инфекције и упале, упозоравају стручњаци.

Доктор Светлана Ваљаревић, из службе за ОРЛ и максилофацијалну хирургију КБЦ "Земун", каже да дисање на нос омогућава да у респираторне путеве доспе овлажен, исфилтриран и угрејан ваздух.

- Путем рефлексних механизама, дисање на нос омогућава и оптимални рад срца и плућа - каже др Светлана Ваљаревић. - У случају када је нос запушен, дисање је плиће.

Када се то деси, пацијент најпре осећа тегобе у виду умора, поспаности, главобоље, појачане напетости.

- Када се дише на уста, слузница усне дупље и ждрела је сува и изиритирана, па су чешће инфекције и алергијске реакције, укључујући и астму - каже др Ваљаревић. - Дисање на уста може да доведе и до болних пукотина на уснама. Због отока слузнице отежана је дренажа секрета из носних синуса па су честе акутне и хроничне упале синуса.

Неопходно је да се адекватном терапијом алергија што боље контролише.

- По организам је врло штетно када пацијент не може да дише на нос - каже наша саговорница. - Због тога се у спречавању честих прехлада саветује сезонско вакцинисање против грипа. Битна је разноврсна исхрана, унос воћа и поврћа, бављење физичком активношћу, избегавање боравка у загушљивом простору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације