УПОРАН кашаљ током прехладе и алергије често се лечи сирупима. Док једни сматрају да им то помаже и смањује тегобе, амерички стручњаци у новим истраживањима тврде да сирупи немају баш никакав ефекат.

Искуство наших лекара показује да сируп може да помогне код кашља, али само уколико је проверен, испитан и на кутији је јасно назначена дневна доза.

- Не треба да генерализујемо и све сирупе стављамо "у исти кош" - каже за "Новости" др Светлана Ваљаревић, оториноларинголог из КБЦ Земун. - Биљни сирупи на бази јагорчевине или белог слеза, могу да помогну уколико је концентрација ових биљака у саставу сирупа оптимална. На паковању обавезно треба да буде наведено коју количину треба узимати.

Уколико мере нису наведене или пише да се сируп може користити неограничено, могуће је да такав препарат нема дејство, јер у свом саставу нема довољну концентарцију биљака.ПРОЧИTАЈTЕ ЈОШ: Упалу бешике немојте лечите сами, инфекција се лако шири на бубреге

- То су углавном сирупи који се убрајају у суплементе, не пролазе детаљне контроле и њихово дејство није довољно испитано - каже др Ваљаревић.

Уколико сируп осим биљних састојака садржи и одређени лек, потребно је да га пропише лекар, нарочито уколико га користе деца.

- Могу да садрже различите супстанце и лекове, због чега је потребно да лекар одреди да ли је најбољи медикамент за суви кашаљ, искашљавање или нешто треће - каже наша саговорница. - Такве препарате не треба узимати на своју руку, јер погрешне дозе могу да изазову поспаност, успореност и друге тегобе.

Будући да је кашаљ симтом многих болести, потребно је увек проверити узрок ове тегобе, па тек онда узимати сируп.

- Код прехладе, алергије и благог кашља изазваног тренутном иритацијом, сируп може да помогне. Али уколико кашаљ траје дуже од две недеље, постоји сумња на болест плућа или неко друго, тешко обољење. Неопходно је у том случају урадити детљаније анализе код лекара специјалисте - закључује наша саговорница.