НАЈНОВИЈА студија која је спроведена на Универзитету у Аризони тврди да никотин који доспева у утробу мајке која је трудна може да оштети мождане ћелије бебе које помажу у контроли језика.


Оштећење може да буде такво да беба превише споро помера свој језик, па тако он може да блокира унос кисеоника у тело током спавања што може да доведе до изненадне смрти детета.


У утроби мајке бебе имају мале паузе при дисању, пре него што се језик не покрене и изазове поновни удисај.


Према мишљењу научника никотин из цигарета изазива потенцијални механизам због којег деца имају престанке дисања током спавања, које може да доведе до изненадне смрти (СИДС).

Истраживање се вршило на новорођеним пацовима који су били изложени никотину у мајчиној утроби због којег су развили синдром хипоглосалних неурона који могу да буду фактор ризика за синдром изненадне смрти.

У нормалним околностима када дође до отежаног дисања због блокирања носа, ћелије мозга померају језик и отварају пут кисеонику кроз уста.


Контролна група пацова није одговорила овом радњим када им је био блокиран примаран пут удисања кисеоника у односу на групу животиња која је реаговала очекивано, а није била изложена деловању никотина у мајчиној утоби.


Према последњим подацима у Србији пуши свака четврта жена и сваки трећи мушкарац.

(telegraf.rs)