Ојачајте кукове и спречите ломове: 10 вежби за мишиће бокова

Специјални додатак Доктор у кући

10. 11. 2019. у 18:10

Ојачајте кукове и спречите ломове: 10 вежби за мишиће бокова

Depositphotos

Да би се спречило пропадање кукова, најбоља мера превенције је свакодневно вежбање

С годинама мишићи постају све слабији, а кости кртије. То је основни разлог зашто долази до дегенеративних промена у зглобу кука, које су по правилу праћене болом. Слабост мускулатуре и костију приликом пада за већину старијих од 65 године доводи до прелома овог зглоба. Ово је најчешћи разлог за операцију кука и уградњу вештачког.

Да би се спречило пропадање кукова, најбоља мера превенције је свакодневно вежбање.

Струковни физиотерапеут Весна Лазовић, из београдског Центра за корективну гимнастику, предлаже 10 вежби којима можете да ојачате мишиће бокова и спречите њихово даље пропадање.

ОПРУЖАЊЕ СА БОКА

Лежећи положај на боку. Нога на којој лежите је савијена, горња нога опружена. Подижите горњу ногу са затегнутим стопалом, задржите и спустите. Поновите вежбу 10 пута. Окрените се на други бок и урадите исту вежбу другом ногом.

ШИРЕЊЕ

Лежећи положај на леђима. Опружене ноге. Стопало затегните, па опружену ногу повлачите у страну. Вратите ногу до ноге. Вежбу радите наизменично, по 10 пута.

КРУЖЕЊЕ

Лежећи положај на леђима. Ноге су опружене. Затегните стопало и кружите ногом у смеру казаљке на сату 10 пута, кружите у супротном смеру још 10 пута. Поновите вежбу и другом ногом.

КОЛЕНО НА ГРУДИ

Лежећи положај на леђима. Ноге су опружене. Затегните стопало, савијте ногу у колену и колено повлачите ка грудима. Вратите и опружите ногу. Вежбу радите наизменично по 10 понављања.

ПЕТА НА КОЛЕНО

Лежећи положај на леђима. Ноге су опружене. Затегните стопало и петом додирните супротно колено. Вратите ногу поред ноге. Вежбу радите наизменично, по 10 пута.

СПУШТАЊЕ КОЛЕНА

Лежећи положај на леђима. Ноге су савијене у коленима, а стопала спојена. Раширите колена и спуштајте их у страну. Поновите 10 пута.

НОГА У СТРАНУ

Стојећи положај. Подигнете стопало од пода, затегнете мишиће задњице и повлачите ногу у страну. Мало задржите и вратите ногу поред ноге. Вежбу радите наизменично и поновите по 10 пута.

МАКАЗИЦЕ

Лежећи положај на леђима. Ноге су опружене. Подижите ногу 10 центиметара од подлоге са затегнутим стопалом, задржите неколико секунди и спустите. Вежбу радите наизменично, по 10 понављања.

СТОПАЛА КА УНУТРА

Лежећи положај на леђима. Ноге су опружене. Заротирајте стопало на унутра, затегните мишиће задњице. Задржите неколико секунди и вратите у првобитни положај. Поновите 10 пута затим урадите исту вежбу другом ногом.

СТОПАЛО КА СПОЉА

Лежећи положај на леђима. Ноге су опружене. Окрените стопало на споља, затегните мишиће задњице. Задржите пар секунди и вратите у првобитни положа. Поновите 10 пута, затим урадите исту вежбу другом ногом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

dunja

13.11.2019. 12:22

Ove vezbe su odlicne.Uraditi ove vezbe ne zahteva mnogo vremena,a prijaju.Pored toga pijem i kapsule kurkume pro100.Za sada se osecam opusteno.