У СЕЗОНИ респираторних инфекција основна мера заштите је оптимална влажност ваздуха у затвореним просторијама. Претерано сув ваздух иритира дисајне путеве и повећава склоност ка упалама, док превише влаге може да доведе до отежаног дисања.

Пулмолог Татјана Радосављевић каже да је оптимална влажност ваздуха на температури од 20 степени Целзијусових од 30 до 50 одсто, док се у спаваћим собама препоручује топлота од 18 степени и оптимална влажност од 40 до 60 процената:

- Када су услови слољашње средине одговарјући, слуз дисајних органа се лучи нормално и природно помера стране честице ка излазу, одакле се избацују кијањем или кашљем. Али,када је ваздух сув, слуз се исушује и згушњава, ремети се заштитни механизам, па штетне честице, алергени или микроорганизми могу лакше да дођу до нижих делова респираторног тракта и изазову алергијске реакције, иритације на аерозагађење или инфекције. Превише влажан ваздух може да доведе до бронхоспазма и отежаног дисања.

Осим дисајних тегоба превише влаге узрокује и појаву плесни на зидовим, што представља посебну опасност.

- Плесан је јак алерген који погоршава симптоме бронхијалне астме - каже др Радосављевић. - У влажним становима могу да се размножавају како бактерије, тако и неки сојеви гљивица који могу да доведу до упала, које није лако дијагностиковати, а самим тим и лечити.

Да би се влажност ваздуха правилно "наштеловала" важно је редовно проветравање просторија.

- И током јесени и зиме потребно је да се проветравају просторије, рано ујутру и касно увече - каже наша саговорница. - Преко дана је већа концентрација аерозагађења па се зато препоручују јутарњи и вечерњи термини.