Видите мушице, паучину, блескове пред очима: Сазнајте да ли су опасне по здравље

Зорица ОСТОЈИЋ-ЈОКСОВИЋ

05. 11. 2019. у 18:10

Видите мушице, паучину, блескове пред очима: Сазнајте да ли су опасне по здравље

Depositphotos

Појединци због њих затраже помоћ лекара, док их већина игнорише, а након извесног времена и не примећују

ТЕРАТЕ испред очију мушице којих нема, а оне се враћају, безуспешно скидате паучину коју само ви видите, муче вас тачкице за које не знате одакле су се појавиле, видокруг вам повремено парају блескови... Ове, условно речено, чудне појаве дешавају се готово свакоме у неком тренутку живота. Углавном се појаве и нестану, али могу и да остану. Појединци због њих затраже помоћ лекара, док их већина игнорише, а након извесног времена и не примећују.

О каквим појавама је реч, зашто настају и да ли их треба схватити озбиљно, објашњава офталмолог и ретинални хирург професор др Иван Стефановић из истоимене ординације:

- Летеће мушице или floaters, како се стручно зову, јављају се услед дегенеративних промена у стакластом телу, односно специфичном гелу који испуњава очну јабучицу. У видном пољу могу да се јаве и у облику линија или мрежица, али и блескова који представљају мало озбиљнију причу. Мушице, тачкице и сви остали облици најбоље се виде гледањем у белу и светлу подлогу, као што је, рецимо, ведро небо или бела позадина рачунара.

* Да ли су мушице и остали појавни облици опасни?

- У 99 одсто случајева реч је о физиолошкој појави везаној за процес старења стакластог тела, која не носи ништа озбиљно. Померају се када се помера и око, остављајући утисак да "лутају". Ако нису повезане са променама на мрежњачи безопасне су и не захтевају никакво лечење. У бројним случајевима губе се спонтано. Међутим, због оног једног преосталог процента, ипак треба посетити офталмолога и обавити детаљан преглед.

* Шта се тачно дешава у стакластом телу?

- У стакластом телу долази до замућења услед накупљања и груписања ћелија, а те ћелије се заправо и виде као мушице или други наведени облици. До ових промена долази због редукције стакластог тела услед смањења количине гела у њему, а то доводи до постепеног одвајања стакластог тела од мрежњање, задужене за бележење слика из нашег окружења. Процес не настаје нагло, већ је условљен годинама, због чега се најчешће јавља након шездесете. Значи, у овом случају, све што дуго траје није опасно. Ако величина мушица остаје иста, а не повећава се ни њихов број, не треба да се бринете.

* А када је опасно?

- Може да буде опасно ако особа у свом видном пољу примети блесак налик муњи или блицу, а потом се одмах јави замућење, па сенка налик диму од цигарете или, пак, завеса. То може бити знак прскања или руптуре ретине, односно одвајања мрежњаче од своје основе. Јавља се и када је ретина истегнута или оштећена. Ретина је део ока са чепићима и штапићима одговорна за стварање слике коју видимо. Аблација или одвајање ретине не настаје одмах већ тек након њене руптуре или пуцања. Зато је врло важно, уколико дође до појаве блеска, одмах посетити офталмолога да би се благовремено предузеле одговарајуће мере, ако је дошло до руптуре ретине. Најефикаснија је примена ласер-фотокоагулације ретине. На овај начин стварају се ожиљци око руптуре мрежњаче и спречава настанак аблације.

* За кога је типично одвајање стакластог тела?

- Код свих особа старијих од шездесет година физиолошки долази до одвајања стакластог тела. Гел који испуњава очну јабучицу током година се разводњава и одваја од мрежњаче. Наравно, тај процес није нагао. Међутим, код неких људи се стакласто тело чак јаче припаја за мрежњачу, па они нормално виде. Иначе, мушице, паучина или мрежице, као и светлаци налик треперењу светла, обично се јављају са бочних страна што се региструје периферним видом. И због тога, опет, треба направити детаљан преглед ока након ширења зеница, јер, примера ради, ти мали светлаци могу да укажу и на микроруптуру или напрснуће ретине. Понекад треперење светла у видном пољу може да се јави а да није дошло до одвајања стакластог тела.

* Шта га је онда изазвало?

- Тада се обично ради о спазму или делимичном сужењу крвних судова у мозгу, које се може видети само прегледом ока. Настаје као последица умора или напора након радног дана, а често се манифестује у виду васкуларно неуролошких главобоља, познатих као мигрена. Светлаци, односно треперење светла, које се јавља код аблације мрежњаче траје данима, што представља разлог више да се што пре оде очном лекару. Јер, ако се аблација не реши благовремено и на прави начин, сваком каснијом интервенцијом тешко може да се врати квалитетан вид.

РАЗЛОЗИ ЗАМУЋЕЊА

Замућење стакластог тела може бити знак и других озбиљних обољења ока, као што су разна запаљења, крварења, повреде, болести крвних судова овог органа. Међутим, замућења могу бити и последица других болести, као што је дијабетес, нерегулисан висок крвни притисак, обољења крви - наводи овај стручњак.

ПРЕФИЊЕНОСТ МРЕЖЊАЧЕ

Мрежњача или ретина је веома танка видна опна која има 120 милиона сензорних ћелија преко којих прима видне надражаје. Блескови због њеног напрснућа или прскања захтевају хитну интервенцију. Напрснућа настају и због дегенеративних промена и чешће се јављају код кратковидих особа. Зато је важно да сви, а посебно кратковиде особе, бар једном годишње обаве детаљан преглед очију, обавезно са проширеним зеницама - истиче др Стефановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације