Неретко се дешава да људи када доживе инфаркт, чују од лекара, пошто се ураде одређене претраге, да су већ раније имали инфаркт. Тестови који се раде да би се проценило оштећење на срцу открије део мртвог мишића који је резултат инфаркта који смо изнели "на ногама".

Лекари то зову "тихи инфаркт миокарда", а симптоми су или толико благи, или пак довољно неспецифични да их не примећујемо.

На хиљаде људи сваког дана у свету доживи тихи срчани удар без да то знају, несвесни чињенице да то повећава ризик од накнадних и јачих инфаркта који могу да узрокују озбиљно оштећење срца и евентуалну смрт, пише ЊујоркТајмс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЧУВЕНИ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ УПОЗОРАВА: Не игноришите надутост

Већина људи мисли да је тихи удар мање опасан од оног уоченог јер "оно што не знамо нам не штети". Нажалост, то није истина, упозоравају лекари. Таква врста незнања може да има пуно озбиљније последице, јер људи који доживе удар обично у живот уводе промене због којих им се стање побољша.

С друге стране, ко доживи инфаркт без да зна, не мења ништа у свом животу - наставља с истом количином стреса, посла, навикама исхране и живота.

СПЕЦИФИЧНИ ГРЧЕВИ

Недавна истраживања спроведена на Исланду и у Финској, који имају одличан систем медицинске документације свих грађана, помогла су да се утврди колико често се догађају тихи срчани удари.

Студија је обухватила преко 1.000 људи у доби од 67 до 93 године, који су праћени више од 13 година. На почетку су подвргнути неинвазивној магнетској резонанци која је најпоузданији показатељ тихог срчаног удара. Утврђено је да је њих 17 посто имало инфаркт, с тим да је тек 10 посто њих то знало.

Након прве три године праћења, није постојала разлика у стопи смртности између оних који су имали тихи срчани удар и оних који нису те је износила око 3 посто. Но, како је време пролазило, они с тихим инфарктима су имали горе здравствено стање - 10 година касније више од половине њих је умрло.

Људи с тихим инфарктом имали су и повишен ризик од застоја срца, што онеспособљава срце да пумпа, па се огледа у задиханости и скупљању воде у ногама и око срца.

ЧЕШЋЕ ПОГАЂА МУШКАРЦЕ

Симптоми тихог инфаркта могу бити врло благи и трајати врло кратко, због чега их често замењујемо с неким уобичајеним, мање озбиљним тегобама и по правилу због тога занемарујемо. На пример, могуће је да осећате умор или физичку нелагоду за шта ћете окривити ​​напорну радну недељу, проблеме са спавањем, или неке опште симптоме повезане са старењем.

Остали типични симптоми тихог инфаркта, попут благе боли у грлу или прсима, могу се заменити са симптомима желудачног рефлукса, отежане пробаве и жгаравице, упозоравају лекари.

Алармантан је број људи који доживе тихи срчани удар, а да тога уопште нису свесни, тврде стручњаци, а ожиљци на миокарду су пет пута чешћи код мушкараца него код жена.

(express.hr)