Тумори штитне жлезде: Ехоласер не може да замени хируршки скалпел

А. Васић

03. 11. 2019. у 18:12

Тумори штитне жлезде: Ехоласер не може да замени хируршки скалпел

Depositphotos

Нове методе у лечењу бенигних тумора штитне жлезде имају ограничења. Ова интервенција предлаже се само код бенигних промена и не искључује могућност поновне појаве чворова у штитњачи

КАКО би избегли операцију, пацијенти са бенигним туморима штитне жлезде често трагају за алтернативним решењима. Једна од савремених метода је ехоласер, или ласерска аблација, којом се тумор не уклања, већ умањује. Стручњаци тврде да овакав третман није трајно решење и да је индикован код малог броја пацијента, због чега треба бити опрезан са његовом применом.

Професор доктор Владан Живаљевић, начелник Центра за ендокрину хирургију Клиничког центра Србије, каже, за "Новости", да је интервенција на штитној жлезди могућа ехоласером искључиво код бенигних, дегенеративних промена, као што су колоидни аденоми.

- Код 80 одсто пацијената постижу се добри резултати и тумор се смањује за половину - каже проф. др Живаљевић. - Али он није потпуно уклоњен, као што је случај када се ради хируршки. Ово је нова метода и њена ефикасност на дуже стазе није потврђена. Не можемо да тврдимо да се чворови неће поново увећати након неколико година, а могући су и рецидиви.

Предност хирургије је и у томе што се ткиво након операције шаље на хистопатолошку анализу, како би се испитало да ли постоје малигне промене. Након третмана ехоласером, такво испитивање није могуће.

- Зато ласером могу да се третирају искључиво промене за које се зна да су сигурно бенигне - каже проф. др Живаљевић. - Два или три пута треба биопсијом да се потврди врста тумора пре него што се примени третман.

Алтернативним методама најчешће приступају пацијенти који имају страх од интервенције. Ехоласер је у предности само у случају пацијената који имају хроничну болест или коморбидитет, због тога што је операција код њих често ризична, каже наш саговорник, и додаје:

- Он није замена за хирургију, која је и даље основни начин лечења. Нарочито због тога што постоје нове методе у хирургији које подразумевају мале резове и кратак боравак у болници, често не дужи од једног дана. Због тога увек треба одабрати сигурнију методу, која има резултате на дуже стазе. Лекар мора пажљиво да извага предности и мане сваке методе.

Радиофреквентна интервенција на штитној жлезди још се не ради у државним установама у Београду, већ искључиво у појединим приватним установама.

- Процедура није компликована, могу да је раде ендокринолози који имају искуства са биопсијама штитне жлезде, радиолози и хирурзи. То је једноставније него операција. Иста метода користи се у лечењу малигних промена на јетри и простати, али је таква врста лечења другачија у односу на лечење ендокринолошких болести.

Нехируршки третман ехоласером изводи се тако што се игле уводе у чвор тумора, након чега се преко њих пушта ласер.

- Производе се радиофреквентне стује, које доводе до високог загревања ткива. Све се ради под контролом ултразвука, да би се центрирало право место за интервеницију. Пацијент после неколико сати излази из болнице, а болове може да ублажи аналгентицима.


ПАЖЉИВО БИРАЈТЕ

Професор Владан Живаљевић упозорава да треба бити опрезан са избором нових метода лечења:

- Приватне установе уводе нове методе лечења да би биле конкурентније. То није никакав рекламни трик, само се те нове процедуре не могу безусловно прихватити.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације