Није свака заборавност деменција

20. 10. 2019. у 16:38

Није свака заборавност деменција

Depositphotos

Уколико сте заборавни, лоше концентрисани, понекад успорени, збуњени и потиштени, не мора да значи да је реч о деменцији. Ови симптоми могу да буду карактеристични за нека друга стања

УКОЛИКО сте заборавни, лоше концентрисани, понекад успорени, збуњени и потиштени, не мора да значи да је реч о деменцији. Ови симптоми могу да буду карактеристични за нека друга стања, која лекари често описују као реверзибилну деменцију.

Делиријум

Делиријум или стање збуњености и конфузије, које настаје из више разлога, може да буде врло слично деменцији. Међутим, за разлику од деменције, симптоми делиријума трају свега неколико дана, док су у случају деменције трајни и прогресивни.

Депресија

Људи који пате од депресије искусили су моменте заборавности и дезоријентације. Али ипак постоји једноставан начин да се утврди разлика између депресије и деменције. У случају депресије прво наступа лоше расположење, које узрокује проблеме с памћењем, док у случају деменције оболели постају потиштени баш због пада когнитивних способности.

Недостатак витамина Б12

Дефицит витамина Б12 може да узрокује малокрвност, стање које директно води ка појави симптома попут успорености, апатије и нервозе. Из тог разлога ови знаци би требало да упуте особу на проверу количине витамина Б12 у организму, као и на испитивање да ли се ова хранљива материја правилно апсорбује.

Болести штитасте жлезде

Особе које пате од смањене функције штитасте жлезде или хипотиреоидизма често могу да имају симптоме сличне деменцији. Једини начин да се прецизно утврди узрок симптома је да се уради анализа хормона штитасте жлезде.

Алкохолизам

Они који су склони да често конзумирају алкохол могу да искусе симптоме попут амнезије и збуњености. Међутим, иако алкохолизам смањује могућност да се сетимо неког догађаја, након престанка злоупотребе алкохолних пића мозак може да се врати у нормално стање.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације