ИНОВАТИВНЕ терапије треба да буду подједнако доступне за лечење раног, операбилног и локално узнапредовалог карцинома дојке. Потребан је и масовнији скрининг, сигурнији од самопрегледа, јер се болест најефикасније лечи када се открије у раној фази.

На то је упозорено на трибини "Рани карцином дојке у популацији жена у Републици Србији: оптерећење болешћу у садашњости, изазови и стремљења у будућности", коју је организовао Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Доктор Сузана Васовић, медикални онколог Института за онкологију и радиологију Србије, каже да је лечење овог карцинома са пет различитих подтипова, веома сложено. У клиничкој пракси постоје три различита иновативна лека.

- Осим хирургије и радиотерапије, важна је примена системске терапије - каже др Сузана Васовић. - Системска хемиотерапија код неметастатског карцинома дојке заправо доводи до смањења ризика од појаве удаљених метастаза.

Један од најзначајнијих фактора за излечење јесте стадијум болести у којем је рак откривен. У раним стадијумима, операција је најбоље решење.

- Рани карцином је туморско ткиво које је ограничено на дојку и евентуално на пазушне лимфне жлезде, што значи да се без тешкоће може одстранити операцијом - каже проф. др Дарија Кисић Трепавчевић, помоћник директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Препорука је да жене које имају више од 50 година обаве преглед једном у две године.

- У случају да постоји генетска предиспозиција, скрининг би требало да се обавља чешће - каже доц. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут". - Ипак, тек свака трећа жена се одазове на мамографски преглед дојки.

Ниједан лек за рак дојке није "савршен", због чега постоји више опција које разматра конзилијум лекара, каже Френц Вицко, државни секретар у Министарству здравља:

- Нисам за самопреглед све докле је доступна лекарска дијагностика, зато што то врло често може да збуни пацијенткињу. Увек је боље да лекар процени да ли је постоји промена на дојкама.


АКАДЕМИЈА КАО У ФРАНЦУСКОЈ

Због преоптерећености онколога, Весна Бонџић, председница удружења женског центра "Милица" каже да је потребно основати академију за оболеле од рака дојке, по узору на Француску.

- Пацијенткиње би могле да добију све потребне информације о облицима лечења, као што су хирургија, реконструктивна хирургија, радиотерапија, медикална терапија и палијативно збрињавање. На располагању би били психолог, нутрициониста и физиотерапеут.