Срби ће ове године први пут примати нову врсту вакцине против грипа: Ево по чему се она разликује од старе

И. К.

19. 10. 2019. у 09:23

Срби ће ове године први пут примати нову врсту вакцине против грипа: Ево по чему се она разликује од старе

Фото: З. Јовановић

У домовима здравља почела имунизација против грипа о трошку осигурања. За разлику од досадашњих, ново цепиво садржи два соја А и два соја Б типа инфлуенце

ПРВИ пут од ове сезоне против грипа се о трошку осигурања угроженим категоријама даје четворовалентна "Санофи Пастерова" вакцина. За разлику од тровалентне, која је до сада примењивана, ова нова садржи два соја вируса типа А и два соја вируса Б. У свету се ова врста четворострукe заштитe користи већ неколико година и значајно подиже отпорност на вирус инфлуенце.

Лекари кажу да је сада право време за вакцинацију, јер је потребно од две до четири недеље да се развије имунитет.

Имунолог професор др Милош Марковић, са Медицинског факултета у Београду, рекао је на скупу о имунизацији да тровалентна вакцина садржи два типа А, али само један типа Б:

- Сојеве вируса који ће ући у вакцину против грипа сваке године одређује Светска здравствена организација на основу непрекидног праћења њихове циркулације. У тровалентну вакцину инактивисан је био само један сој вируса типа Б, а дешавало се да, без обзира на процене, почне да доминира други сој овога типа и да зато вакцина буде мање ефикасна.

Четворовалентна вакцина је зато свеобухватнија заштита против грипа.

- С обзиром на то да је тешко проценити када ће тачно почети сезона грипа, јер некада може да порани па да оболели траже помоћ лекара већ крајем новембра, идеално је да се сада прими вакцина да би се правовремено заштитили - каже професор Марковић. - Ипак, требало би да смо свесни да епидемија грипа траје три и више месеци и максимум често достиже тек у фебруару. Сви они који се не вакцинишу на време из било ког разлога, увек могу то накнадно да учине.

Осим угроженим групама, као што су најстарији и хронично болесни, вакцина против грипа препоручује се и здравим особама од 20 до 50 година, јер су они најчешће доминантни преносиоци ове инфекције.

- Хронично оболели и стари, као и пацијенти са неким од оштећења имунитета врло добро знају да им је неопходна заштита од инфлуенце јер може витално да их угрози - каже доцент др Горан Стевановић, директор Клинике за инфектологију и тропске болести Клиничког центра Србије. - Млади и радно продуктивни људи су проблем јер често инфекцију грипом не схватају довољно озбиљно и "прележе је на ногама". Из тог разлога неретко развију компликације на плућима и тек када настану проблеми са дисањем дођу код лекара. А, тада су већ у таквом стању да морају на болничко лечење.

Имунизација против грипа саветује се и деци старијој од шест месеци.

- Да би се бебе до пола године заштитиле од грипа саветујем да се заштите сви они који долазе у контакт са дететом - каже др Горан Вукомановић, педијатар "Тиршове". - Труднице које приме вакцину против грипа, такође осим себе штите од инфекције и бебу по рођењу.


ПРОМЕНЕ ВИРУСА

ЗА ПОЈЕДИНЕ врсте болести довољно је да се вакцина прими једном у животу. Међутим, сојеви вируса грипа су генетски нестабилни и мутирају врло често. Зато је за њих потребно да се прави сезонска вакцина чија заштита траје од шест месеци до годину дана.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Niko

19.10.2019. 17:50

Jel ta vakcina moze da se koristi pored mnogo opasnije bolesti od gripa.. Lgbt populaciju... Za 30g, ce biti normano imati mamu i tatu, i to