Сатима могу да ходају по телу пре него што нас убоду - ево како да се ефикасно заштитите од крпеља

16. 10. 2019. у 15:50

Сатима могу да ходају по телу пре него што нас убоду - ево како да се ефикасно заштитите од крпеља

Фото: Промо

Крпељи се такође могу наћи у разним градским парковима, вртовима и дворишту, због чега је важно урадити дезинсекцију
Заштита од крпеља

Научите како да се правилно заштитите од крпеља приликом боравка у вашем дворишту, природи или на излету - дезинсекцијом и прскањем крпеља.

Крпељи живе у свим деловима света и припадају групи најситнијих пауколиких зглавкара са дужином од 2-6мм. Занимљиво је да крпељи могу да ходају и по неколико сати на телу жртве док не нађу место које им одговара за убод. Сами убоди крпеља су безболни због њихове пљувачке која садржи природни анестетик.

Крпељ је ситан паразит који живи у бујном зеленилу и високој трави, а најактивнији је у периоду од раног пролећа до касне јесени. Скрива се у трави, на гранама жбунова и дрвећа где вреба човека или животиње за чије длачице или крзно се може ухватити. Једна од пожељних превентива је одрадити дезинсекцију у пролеће.

Који су то начини како се заштити од крпеља?

Избегавајте провлачење кроз запуштено жбуње, као и лежање на трави док боравите у природи.

Гледајте да носите мајице и панталоне са дугим рукавима и ногавицама увученим у чарапе. Ради лакшег примећивања самог крпеља пожељно је да носите светлију или белу гардеробу и да избегавате материјале попут вуне и фланеле јер се на њих крпељи лакше закаче.

Коришћење одређених средстава за одбијање крпеља има дејство неколико сати на кожи, зависно од тога како се знојите, можете их нанети на отворене делове тела неколико пута током боравка у природи. Поред овога битно је вршити самопреглед неколико пута током дана и по доласку кући детаљно проверите део по део тела, нарочито делове са нежнијом кожом где се највише настањује крпељ: груди, предео иза колена, пазух,пупак,препоне као и подручја код косе (иза увета, потиљак и врат).

Како извадити крпеља?

Оно што је јако важно јесте да извадите крпељa што пре јер се ризик од инфекције (уколико је заражен) повећава што је крпељ дуже причвршћен за кожу. Оперите руке и дезинфикујте пинцету којом ћете ухватити крпеља што ближе главици уз кожу и лагано га извуците без било каквог увртања, гњечења или чупања, како му не би остала глава забијена у кожи.

Крпеља немојте премазивати уљем, алкохолом или било којом другом течношћу док га не извадите. Уколико ово будете користили док је крпељ још увек на кожи, може доћи до његове нагле смрти, што узрокује да избаци садржај из трбушне шупљине и тако пренесе заразу (уколико је већ заражен).

Крпеља немојте дирати голим рукама, а након његовог вађења место оперите и дезинфикујте неким антисептиком.

Дезинсекција и прскање крпеља у дворишту

Крпељи се такође могу наћи у разним градским парковима, вртовима и дворишту, због чега је од велике важности урадити дезинсекцију и прскање крпеља као меру предострожности. У превентивном смислу кључно је да одговарајуће службе третирају травнате и друге делове терена изложене крпељима. На тај начин се смањује њихова присутност и могућност да се заразите неком од болести коју крпељи могу да пренесу, од којих је највише распрострањена Лајмска болест.

Најсигурнији метод заштите је дезинсекција крпеља коју наша фирма врши на простору Београда и целе Србије. Стручни тим фирме ДДД Београд користи професионалне препарате и врши прскање крпеља у дворишту и њихово уништавање.

(ПР)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације