ОСЕЋАМ се добро, и то је само моја одлука - каже Снежана Јандрлић, која је увелико у седмој деценији, али 45 година није била код лекара.

Многи је се сећају као прве певачице "Сунцокрета", где је наступала са Бором Чорбом. Била је и певачица "Раног мраза", а позната је и по хитовима "Први снег" и "Превари вечерас своје друштво са мном". Певала је, студирала оријенталистику, глумила у Атељеу 212, играла рукомет, добила црни појас у каратеу, путовала, живела у многим европским местима и боравила у природи.

Три деценије се бави макробиотиком, а четири деценије није била код доктора. Вежба јогу, пази шта једе и разбија предрасуде о макробиотици. Ради увек само оно што воли и што мисли да је за њу добро. Свесна је да је то огроман ризик и храброст, али управљање својим животом за њу је и велика радост.

- Од када сам у пензији осећам се одлично, и то је искључиво моја одлука - каже Снежана. - Промена је једина права ствар у животу. Треба стално истраживати живот. Не треба радити само један посао. Не могу да замислим дан у ком не научим нешто ново, јер ми учење причињава највеће задовољство. Не разумем пензионере који се учауре и не желе да се мењају. Имам унука и са њим сам активна, увек га негде водим. Али имам и безброј интересовања и немам времена за све оно што желим да радим и што ме интересује.

Прочитајте још - Пензионери се враћају на посао?

Да би се пензионер добро осећао, психофизичко здравље је најважније, па Снежана не пуши, не пије, спава пет-шест сати дневно и здраво се храни, али не од јуче, већ последњих неколико деценија. Много времена проводи у природи, и свима, а нарочито пензионерима, препоручује да се окрену трави, шуми и води, јер имају довољно времена и бесплатно је.

- Лењост је највећи непријатељ у пензији, а симбол тога је телевизор, испред којег су многи спремни да седе сатима - истиче Снежана. - Свако је вођа параде свог живота и свако доноси одлуке и управља својим животом. С променама се не почиње од понедељка и првог у месецу, већ одмах и сада. Важно је да у грудима постоји тачкица која светли и када је најтеже. Та тачка која светли не сме да буде телевизор у дневној соби.

БЕКСТВО У ПРИРОДУ
ОДЛИЧНО се разуме у печурке и лековито биље. Препознаје 23 врсте гљива, прикупља чајеве за личну употребу, а чим дође пролеће, иде на Космај и Авалу и бере сремуш, маслачак, мотовилку, дивљи влашац... Снежана је убеђена да ће крајем 21. века људи живети на биљној храни и бежати у природу. И она жели да побегне на Власину и тамо проведе "четврто доба", јер се одатле увек врати са два пара крила.