Снежана (63) није била код лекара 45 година: Ово су њена строга правила здравог живота

А. Миката

уторак, 08. 10. 2019. у 21:48

Снежана (63) није била код лекара 45 година: Ово су њена строга правила здравог живота
Три деценије се бави макробиотиком, а четири деценије није била код доктора
ОСЕЋАМ се добро, и то је само моја одлука - каже Снежана Јандрлић, која је увелико у седмој деценији, али 45 година није била код лекара.

Многи је се сећају као прве певачице "Сунцокрета", где је наступала са Бором Чорбом. Била је и певачица "Раног мраза", а позната је и по хитовима "Први снег" и "Превари вечерас своје друштво са мном". Певала је, студирала оријенталистику, глумила у Атељеу 212, играла рукомет, добила црни појас у каратеу, путовала, живела у многим европским местима и боравила у природи.

Три деценије се бави макробиотиком, а четири деценије није била код доктора. Вежба јогу, пази шта једе и разбија предрасуде о макробиотици. Ради увек само оно што воли и што мисли да је за њу добро. Свесна је да је то огроман ризик и храброст, али управљање својим животом за њу је и велика радост.

- Од када сам у пензији осећам се одлично, и то је искључиво моја одлука - каже Снежана. - Промена је једина права ствар у животу. Треба стално истраживати живот. Не треба радити само један посао. Не могу да замислим дан у ком не научим нешто ново, јер ми учење причињава највеће задовољство. Не разумем пензионере који се учауре и не желе да се мењају. Имам унука и са њим сам активна, увек га негде водим. Али имам и безброј интересовања и немам времена за све оно што желим да радим и што ме интересује.

Прочитајте још - Пензионери се враћају на посао?

Да би се пензионер добро осећао, психофизичко здравље је најважније, па Снежана не пуши, не пије, спава пет-шест сати дневно и здраво се храни, али не од јуче, већ последњих неколико деценија. Много времена проводи у природи, и свима, а нарочито пензионерима, препоручује да се окрену трави, шуми и води, јер имају довољно времена и бесплатно је.

- Лењост је највећи непријатељ у пензији, а симбол тога је телевизор, испред којег су многи спремни да седе сатима - истиче Снежана. - Свако је вођа параде свог живота и свако доноси одлуке и управља својим животом. С променама се не почиње од понедељка и првог у месецу, већ одмах и сада. Важно је да у грудима постоји тачкица која светли и када је најтеже. Та тачка која светли не сме да буде телевизор у дневној соби.

БЕКСТВО У ПРИРОДУ
ОДЛИЧНО се разуме у печурке и лековито биље. Препознаје 23 врсте гљива, прикупља чајеве за личну употребу, а чим дође пролеће, иде на Космај и Авалу и бере сремуш, маслачак, мотовилку, дивљи влашац... Снежана је убеђена да ће крајем 21. века људи живети на биљној храни и бежати у природу. И она жели да побегне на Власину и тамо проведе "четврто доба", јер се одатле увек врати са два пара крила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Alex

12.10.2019. 07:58

@BOŽA ZEMUNAC - Bog ne želi nikome bolest ,za bolest smo odgovorni mi sami ,a dobiva se načinom života i lošom prerađenom hranom od koje nam je želudac pun,a stanice gladne,pa umiru u većem broju nego li se obnavljaju.

Sudija

09.10.2019. 07:50

Nije teško biti pametan i baviti se sobom i onim što voliš a ne što moraš kada imaš sredstava i niko ne zavisi od tebe ! Imam 22 godine belezenog radnog staža .......znači radim ! Završen fakultet i radim u struci ! Da bi iškolovali decu , jedemo viršle i paštetu ! Pa ki mi je kriv što nisam bila pametna pevačica nego roditelje ojadila za ,u roku, završen fakultet !

дд

09.10.2019. 09:55

Кад будем најзад могла да одем у пензију моћи ћу (можда) тако да живим. Сада једем шта стигнем, спавам ако успем да заспим од брига, у природу идем понекад, а иако радим посао који волим доста ми га је. Не можемо сви да живимо онако како одлучимо. Ипак, без обзира на све редовно идем на прегледе јер никад се не зна шта чучи у нама и чека да нас заскочи.

Alex

12.10.2019. 07:51

@дд - Ako do penzije ne vodiš brigu o svome zdravlju ne možeš očekivati zdravlje u penziji.