Вежбама успорите старење

В. Н.

06. 10. 2019. у 21:17

Вежбама успорите старење

Depositphotos

На генетику не можемо да утичемо, али можемо на животне навике. Физичка активност може да утиче на успоравање старења, уколико приликом редовног вежбања долази до интензивног загревања тела

НАУКА је потврдила да за ублажавање последица старења бољу ефикасност имају правилна исхрана и физичка активност од многобројних естетских тертмана подмлађивања. Истраживања су показала да чак и умерено али редовно кретање може да подмлади особу за девет година. Кључну улогу у томе имају теломери -крајеви хромозома који чине ДНК ланац.

Сваки пут када се ћелија дели теломери се скраћују. Сматра се да при рођењу имамо теломере дуге 10.000 базних парова, а у позној старости теломери имају свега 500 базних парова. Прекомерно скраћивање теломера доводи до старења, а оно је узроковано разним факторима, попут генетског наслеђа, социјалног окружења и животних навика, међу којима су најзначајнији исхрана, кретање и ментално здравље.

На генетику не можемо да утичемо, али можемо на животне навике. Физичка активност може да утиче на успоравање скраћивања теломера, уколико приликом редовног вежбања долази до интензивног загревања тела, три сата недељно.

Стручњаци препоручују следеће активности за продужавање младости:

АЕРОБНЕ ВЕЖБЕ

За убрзање пулса и циркулације саветују се аеробни тренинзи, као што су брзо ходање, бициклизам, џогинг, плес и пењање степеницама. Ефекат ће бити много бољи ако изабрану физичку активност радите сваког дана по 30 минута, а не једном или два пута недељно по два сата.

СНАГА

Старењем се смањује мишићна маса. Дизање тегова и друге вежбе са оптерећењем веома су важне за одржавање здравог и виталног тела. Зато вежбајте и на справама, и радите склекове, пропадања, чучњеве на једној или две ноге, трбушњаке, згибове...

ЕНЕРГИЈА

Азијска традиција говори о повезаности енергије, вежби и старења. Вежбе таи чија и чи гонга укључују низ спорих покрета које су у потпуној синергији са дисањем. Правилно дисање обезбеђује телу снабдевеност кисеоником и спречава губитак колагена и прерано старење.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

PERA AS!!!!

07.10.2019. 11:08

SVI PISU I GOVORE O PRAVILNOM DISANJU TOKOM VEZBANJA... NAPISITE KAKO JE TO PRAVINO TJ KAD UDISATI A KAD IZDISATI KOD NPR SKLEKOVA ILI CUCNJEVA ILI TRBUSNJAKA