Не „ломите“ јачи тродон зато што нема најслабијег

И. К

субота, 05. 10. 2019. у 10:15

Не „ломите“ јачи тродон зато што нема најслабијег

Depositphotos

Због несташице једног од најтраженијих лекова против болова у дози од 50 милиграма многи праве грешку. Ако се пресеку филм-пилуле, лек се не ослобађа постепено, него се брзо апсорбује и може да изазове нежељена дејства

ПАЦИЈЕНТИ којима је за ублажавање болова прописан лек "тродон", не могу да га набаве у дози од 50 милиграма. Лекари су некима препоручили, како нам је испричало више пацијената, да узму лек у дози од 100 милиграма, којем има на тржишту, и да га преполове, али пацијенти у том случају нису осетили исто дејство лека.

Стручњаци за фармацију упозоравају да "ломљење" таблете тродона и није добро решење, јер она није предвиђена за дељење. То је наведено у у упутству за лек. Реч је о филм-таблетама које у омотачу имају одређену количину активне супстанце. Ако се пресеку, он се оштећује. Због тога се лекне ослобађа постепено у крвоток, како би требало, него се брзо апсорбује и може да изазове бројна нежељена дејства.

Фармаколог др Слободан Јанковић, професор Универзитета у Крагујевцу, каже да могу да се деле само оне таблете које имају деобну црту, што значи да је произвођач предвидео могућност такве употребе:

- Таблете које немају деобну линију не могу да се деле. Јер, када се преполове могу да наруше дејство активне супстанце. Дешава се и да таблета има деобну линију, али да је у упутству лека наведено да, ипак, није за дељење. То је главни разлог зашто се увек саветује да се упутство за лек пажљиво прочита и да се обавезно сачува ради подсећања.

Лек "тродон" сврстава се у групу слабијих опиоидних аналгетика којим се лече болови средњег до јаког интензитета. Професор др Предраг Стевановић, анестезиолог и супспецијалиста медицине бола Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовоић" каже да овај медикамент може да изазове бројне последице, поготово ако се не узима у прописаној дози:

- Најчешће нежељене реакције су мучнина, гађење и повраћање. Да би се то избегло важно је да се одабере одговарајући аналгетик, и наравно потребна доза.

Када ће се лек "тродон" поново појавити у апотекама информација, засад, нема. До тада се пацијентима саветује замене.

- Постоје бројне замене или паралеле за овај лек тако да пацијенти могу нормално да спроводе своју терапију - каже професор Стевановић. - Ипак, чињеница је да пацијенти различито делују на исти лек, тако да може да се деси да некоме замена мање или више одговара.

Опиоидним аналгетицима најчешће се лече пацијети који имају болове као последицу малигне болести, као и они који имају јаке болове због поремећаја здравља кичменог стуба.


ВЕЋА ДОЗА

ТОЛЕРАНЦИЈА на опиоидне лекове се брзо развија, па се често дешава да је пацијентима потребна већа доза лека да би постигли ефекат ублажавања бола. Стручњаци зато саветују да се стриктно треба придржавати прописаних доза и мењати их исључиво по препоруци лекара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације