Лек који често користимо повећава ризик од рака

Novosti Online

30. 09. 2019. у 23:33

Лек који често користимо повећава ризик од рака

Depositphotos

Претходна истраживања открила су да људи који користе инхибиторе протонске пумпе током хеликобактер пилори инфекције имају већу шансу развоја атрофичног гастритиса – претходника рака желуца
Група лекова који се уобичајено користе за сузбијање лучења желудачне киселине повезани су са драстичним повећањем добијања рака желуца.

Инхибитори протонске пумпе (ИПП) користе се да сузбију лучење желудачне киселине и међу најкоришћенијим су лековима у читавом свету, али су студије показале да би могли да повећају ризик од добијања рака желуца за више од два пута.

Прочитајте још: Лекови против прехладе могу да наруше здравље

Ризик је повезан са бактеријом хеликобактер пилори, коју више од половине светске популације има у стомацима, али је у великој већини случајева безопасна. Код малог процента људи, међутим, може да изазове стомачне проблеме, а повезује се и са раком желуца.

Прочитајте још: ДИМЉЕНА СЛАНИНА: У умереним количинама чува здравље

Претходна истраживања открила су да људи који користе инхибиторе протонске пумпе током хеликобактер пилори инфекције имају већу шансу развоја атрофичног гастритиса – претходника рака желуца.

Док тачан механизам иза овога није потпуно истражен, већ се дуго сматра да елимисање инфекције пре почињања коришћења ИПП лекова може да смањи шансе за развој рака.

Ново истраживање, међутим, показују да то можда није тачно.

„ИПП имају важну улогу у лечењу желудачне инфекције и дају доста добре резултате. Ипак, њихово дуготрајно коришћење треба по сваку цену избегавати“, рекао је Ијан Вонг са Универзитетског колеџа у Лондону.

Вонг и његов тим је анализирао базе података 63.397 одраслих особа из Хонгконга, третиране са триплом комбинацијом лекова против хеликобактер пилорија – ИПП и две врсте антибиотика.


Након што је инфекција излечена, пацијенти су праћени просечно седам и по година, током којих је 3.271 наставило да користи ИПП (у периоду од око три године), док је 21.729 узимало друге лекове – Х2 блокаторе.

Од свих пацијената, 153 је развило рак желуца, али су пацијенти који су користили ИПП обољевали 2,44 пута чешће.

Штавише, са чешћом и дуготрајнијом употребом расла је и шанса за развој рака.

Свакодневно коришћење ИПП повезано је са 4,55 пута већим ризиком, а уколико је узимање лека трајало три и више године, имали су осам пута већи ризик од обољевања од рака.

Стручњаци истичу да је ово тек посматрачко истраживање, али да овако озбиљне налазе треба узети веома озбиљно.

(rts.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације