Ни природни шећери нису безопасни

З. О. Ј.

30. 09. 2019. у 18:10

Ни природни шећери нису безопасни

Depositphotos

Фруктоза се повезује са болестима срца и бубрега, деменцијом, хипертензијом, па чак и канцером

НИ природни шећери из воћа нису у потпуности нешкодљиви, како се обично мисли. Добро позната фруктоза се повезује са болестима срца и бубрега, деменцијом, хипертензијом, па чак и канцером, наглашавају научници са Универзитета Бандор из Велса. Фруктоза се, иначе, уместо белог шећера додаје храни.

Најновија истраживања показују и да веће количине природних сокова потпомажу развој карцинома дебелог црева. Огромна количина шећера у чаши свежег сока може, ако се неконтролисано конзумира, да доведе и до гојазности, због чега се не препоручује више од 150 мл дневно. Велика количина фруктозе може да нашкоди и јетри јер је преоптерећује. Природни шећер повезује се и са накупљањем протеина бета-амилоида у мозгу, који се сматрају одговорним за настанак Алцхајмерове болести.



Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sve naopako

01.10.2019. 08:36

Nekad su govorili Da Treba jesti sto vise voća A sada sve obrnuto . Pa sta je više zdravo a šta nije???

galeb

01.10.2019. 14:40

@Sve naopako - Pa ni u ovom članku nisu rekli da ne treba jesti voće!!! Rekli su da je fruktoza koja je, najčešći voćni šećer (ali je ima i u povrću), koja kada se dodaje hrani, znači u obliku belog praha (beli šećer je, takođe fruktoza 60% i glukoza 40%), da je tako štetan. Danas se najčešće koristi fisokofruktozni kukuruzni sirup kao zaslađivač, što je opet neprirodno i hemija.Što se voća tiče, jedite ga koliko god želite, kada ga ima, tj u zoni i sezoni... Tako su ljudi radili milenijumima i živeli dugo.