НИ природни шећери из воћа нису у потпуности нешкодљиви, како се обично мисли. Добро позната фруктоза се повезује са болестима срца и бубрега, деменцијом, хипертензијом, па чак и канцером, наглашавају научници са Универзитета Бандор из Велса. Фруктоза се, иначе, уместо белог шећера додаје храни.

Најновија истраживања показују и да веће количине природних сокова потпомажу развој карцинома дебелог црева. Огромна количина шећера у чаши свежег сока може, ако се неконтролисано конзумира, да доведе и до гојазности, због чега се не препоручује више од 150 мл дневно. Велика количина фруктозе може да нашкоди и јетри јер је преоптерећује. Природни шећер повезује се и са накупљањем протеина бета-амилоида у мозгу, који се сматрају одговорним за настанак Алцхајмерове болести.