Анализе и прегледи пре и после трудноће

Новости Онлине

недеља, 15. 09. 2019. у 21:10

Анализе и прегледи пре и после трудноће
Прегледи и контроле се не завршавају самим доласком бебе, тако да је потребно да се информишете и о прегледима који се раде након порођаја
ИАКО се трудноће чешће дешавају спонтано, добро је знати шта радити ако одлучите да је време да започнете породицу. Планирање трудноће може бити једнако узбудљиво као и изненадна трудноћа а да притом будете у предности јер имате боље шансе да трудноћу лако поднесете и да на свет донесете здраву бебу. Прегледи и контроле се не завршавају самим доласком бебе, тако да је потребно да се информишете и о прегледима који се раде након порођаја. У наставку се можете информисати о прегледима пре и након трудноће који ће вам олакшати овај најлепши период у вашем животу који може бити једнако стресан.


РАЗГОВОР СА ГИНЕКОЛОГОМ

Када осетите да је време да на свет донесете још један живот, будите свесни да доносите једну од најважнијих одлука у вашем животу. Одлука о започињању породице је велика и због тога можете осетити велики притисак. У оваквим тренуцима, изнендане трудноће су у предности јер вас ослобађају могућх дилема. Како бисте били сигурни у ову одлуку најбоље је посаветовати се са својим лекаром. Разговор са вашим гинекологом, који је обавезан уколико желите да затрудните, вам може олакшати у доношењу овакве одлуке. Потребно је искрено одговорити на питања у вези вашег циклуса, односа као и контрацептивног средства који сте до тада користили. На основу тога могу се установити најповољнији услови за зачеће. Такође, гинеколог ће вам појаснити и процес трудноће тако да ћете знати шта вас чека у сваком тренутку. Страх је нормалан у оваквим ситуацијама али баш због овога најбоље је обавити разговор са својим гинекологом пре било каквог планирања трудноће.


ПРЕГЛЕДИ ПРЕ ТРУДНОЋЕ

Након разговора и коначне одлуке потребно је проћи кроз многе прегледе како би се установило ваше опште здравствено стање. Веома је битно да будете оптималног здравља јер су вам тако веће шансе да постанете мама здраве и срећне бебе.


ПАПА ТЕСТ

Један од најбитнијих прегледа је свакако ПАПА тест. Уколико га ниста радиле те године када сте одлучили да затрудните онда ће бити обавезна ставка. ПАПА тест је један од најефеткивнијих гинеколошких прегледа. Поред општег интимног здравља може и указати на постојање премалигних ћелија. Захваљујући овом тесту, спречавање појаве рака грлића материце се смањује за 80%. Поред тога ће показати да ли постоје инфекције или бактерије и да ли је потребно лечење антибиотицима.


УЛТРАЗВУЧНИ ПРЕГЛЕД

Преглед материце и јајника ће такође бити један од битних прегледа пре зачећа ваше бебе. Ултразвук се може обавити на два начина: трансабдоминално и трансвагинално. И један и други начин је безболан и безбедан. Помоћу овог прегледа се може установити стање материце као и зида материце, јајника и јајовода. Преглед је безболан и кратко траје, тако да се убрзо можете вратити свакодневом животу.


ПРЕГЛЕДИ ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ

Вантелесна оплодња захтева мало детаљније прегледе пре самог захвата. ПАПА тест и ултразвучни преглед су и у овом процесу обавезни али поред тога потребно је урадити и још неке анализе. Тестирање на хламидију је обавезно с обзиром да је један од честих узрока стерилитета код жена. Поред тога потребно је и хормонско испитивање које се ради два до четири дана од почетка циклуса. Такође, пре самог поступка жена мора урадити и комплетну крвну слику као и урин. У случају вантелесне оплодње мушкарац такође мора да прође кроз анализе и тестове. Од њега ће се поред тестова на хламидију и бактерије захтевати и спермограм.


ПРЕГЛЕДИ НАКОН ТРУДНОЋЕ

Редовни гинеколошки прегледи су обавезни и након трудноће. Заправо, ове прегледе ћете највише ценити јер ћете сигурно имати гомилу питања за вашег гинеколога. Приметићете многе промене на вашем телу и због тога је добро да можете да се ослоните на вашег лекара како би вам олакшао овај период. Психичко и физичко здравље након порођаја је веома битно јер сте потребни вашој беби у пуној снази. Прегледи се раде четири до шест недеља након порођаја. Преглед врши гинеколог и педијатар како би се уверили да је све у реду са вама као и то како сте се навикли на живот са бебом. Што се тиче физичког прегледа он се састоји од прегледа вашег тела и могућег постојања постпорођајних болова. Даље се проверава ране и зарастање као и да ли постоји нека инфекција. Такође, ПАПА тест се ради и одмах након порођаја.

Што се тиче могућих проблема и тегоба након порођаја, постоји шанса за многе али то не треба да вас плаши. Све појаве су нормалан процес опоравка вашег тела које је прошло кроз велику промену. Хемороиди су једна од најчешћих тегоба након порођаја и могу бити јако болни и непријатни. Постоје разне креме и лекови којим можете ублажити бол и непријатност али имајте у виду да је то привремено решење. Како бисте се решили хемороида на дуже стазе потребно је променити начин живота. Редовно вежбање, исхрана богата влакнима као и унос воде може помоћи у ослобађању ове појаве. Такође, редовно пражњење црева је пожељно тако да је унос пробиотика уз свако јело веома препоручљиво.


(ПР)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације