Које ситне тегобе не треба игнорисати

09. 09. 2019. у 09:12

Које ситне тегобе не треба игнорисати

Depositphotos

Чак и мали, повремени здравствени проблеми некада могу да укажу на озбиљне болести. Ноћни кашаљ је често симптом проблема са срцем, а блескови пред очима знак оштећења мрежњаче

МНОГЕ промене у организму су тренутне и нису опасне по здравље. Ипак, постоје ситуације које не треба игнорисати, јер здравље може да буде озбиљно угрожено.

Иако неке од њих делују безазлено, потребно је знати које тегобе и симтоме треба схватити озбиљно и јавити се лекару.

Глас

Уколико храпав глас траје дуже од три недеље, може бити знак враћања киселине из стомака до једњака, што затим иритира грло. Храпав глас може да буде и рани симптом канцера грла.

Утрнулост

Осећај као да вас неко боцка иглама по једној руци, који траје дуже од пола сата и праћен је вртоглавицом или мучнином, може да буде симптом срчаног удара.

Главобоља

Јака главобоља, која се јавља изненада, може да буде знак крварења у мозгу, пуцања крвних судова, можданог удара или менингитиса.

Знојење

Осим ако нисте у менопаузи, изненадно и претерано знојење током ноћи није нормална појава и може да буде симптом канцера црева, лимфома или леукемије.

Вилица

Када дође до инфаркта, не јавља се увек бол у грудима. У неким случајевима, бол у вилици и врату може да буде симптом, заједно са мучнином и умором.

Модрице

Модрице су потпуно безопасне у већини случајева, али ако се лако стварају и не можете да их повежете ни са чим, могу да буду знак мањка витамина К или Ц, леукемије и болести јетре.

Нокти

Плаве нијансе на ноктима могу да покажу да немате довољно кисеоника, или да имате проблеме са срцем или плућима. С друге стране, бледи нокти повезују се са анемијом, срчаним проблемима или болестима јетре.

Светлост

Ако се блескови светлости јаве изненада, требало би да што пре одете код офталмолога. Могуће је да постоји оштећење на мрежњачи, и уколико се не реагује на време може да дође до трајног губитка вида.

Отицање

Отекле усне понекад су знак анафилактичког шока, најсмртоносније алергијске реакције. Због тога што отицање усана и језика може да затвори дисајне путеве, треба одмах треба позвати хитну помоћ.

Рукопис

Промена рукописа (ситнији, крупнији) може да буде знак неуролошког проблема, попут Алцхајмерове или Паркинсонове болести, па чак и тумора мозга.

Апетит

Губитак апетита може да буде рани знак рака јајника, посебно ако се уз то још јављају надутост, бол у карлици и проблеми са бешиком.

Кашаљ

Ако стално кашљете током ноћи, а притом се не опорављате од неке прехладе и немате астму, кашаљ ноћу може да буде рани знак срчаних проблема. Могуће је да се течност накупља у плућима, а када лежите дуже време, иритира вас да кашљете.

Говор

Отежан говор или "мешање" речи може да буде знак можданог удара. Уз то, симптоми који могу да се јаве су "падање" једне стране лица, утрнулост једне стране тела и јака главобоља.

Пупак

Уколико бол у пупку не престаје ни после неколико сати, то може бити знак упале слепог црева, запаљења жучи, опструкције црева или чира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације