Лепак поправља проширене вене

А. Васић

24. 08. 2019. у 21:54

Лепак поправља проширене вене
Академик проф. др Ђорђе Радак о узроцима проширења крвних судова ногу и могућностима да се она санирају. Нема загревања, нити могућности да дође до оштећења, а интервенција је једноставна

КАДА дође до проблема с површинским венама, једино трајно решење је хирургија. Ове интервенције се раде у посебној врсти анестезије, нису болне и најбоље је да пацијент одмах послее операције устане и шета, како би се циркулација у ногама што брже регулисала.

Академик професор др Ђорђе Радак, васкуларни хирург, каже, у интервјуу за "Новости", да не треба имати страх од овакве врсте интервениције, пошто су то оперције које се у западним земљама често раде "у паузи за ручак".

- Дубоке вене се никада не оперишу класичном, ласерском нити радиофреквентном хирургијом. Површне вене можемо да упоредимо са слепим цревом, јер можемо да их извадимо операцијом и да организам након тога функционише нормално. Зато не треба имати никакав зазор од овакве врсте решења - објашњава проф. др Ђорше Радак.

* По чему се разликују проблеми с површинским и дубоким венама?

- Дубоки венски систем је најважнији и налази се у мишићима испод фасције. Важно је да прегледом утврдимо да ли су дубоке вене узрок отицања ногу, јесу ли пролазне и тромбозиране. Површни венски систем су вене које се назиру или се виде када су оболеле.

* Како настају проблеми са површинским венама?

- Најчешће када дубоке вене нису у стању да одведу довољно крви с периферије ногу ка срцу. Након тога се повећава притисак који се прелива у површне вене, после чега залисци попуштају. Друга могућност је да проблем настане спонтано, и то је углавном случај код особа које имају генетску предиспозицију и слабост венског зида. Онда настају проширења, која могу да доведу до тромбозе и запаљења. То је случај код 30 одсто пацијента.

* Проблем је увек видљив?

- Површинске вене се рашире због слабе венске циркулације и претварају се у варикозитете. Након тога тромбозирају и долази до њиховог запаљења. То је увек видиљиво у облику великог, непријатног испупчења и проширења. С друге стране, проблем са дубоким венама можемо да видимо само на ултразвучном прегледу.

* Да ли истим дијагностичким прегледима могу да се открију обе врсте проблема?

- Претходних година дијагностика је подразумевала непријатна снимања, док се у последњих неколико година развила нова врста дијагностике вена ултразвуком. Преглед више не боли, није скуп и одмах се може проверити стање и површних и дубоких вена.

* Зашто долази до појаве и пуцања "чворића" на површинским венама?

- Чворићи који се виде на површинским венама су места на којима је дошло до тромбозе. Тај тромб се до извесне мере смањи уз помоћ терапије, док се касније претвара у задебљање, односно ожиљак. У мирној фази га не треба дирати јер није опасан, али треба знати да је у том делу циркулација оштећена, због чега постоји предиспозиција да се поново направи тромб.

* Колико су операције комплексне?

- Постоје нове методе лечења које су минимално инвазивне и лакше за пацијента у односу на некадашње операције, које су рађене у општој анестезији. Вене се сада оперишу радиофреквентном енергијом или ласером, у посебној врсти локалне анестезије која се зове туместцентна. Апарат под извесним притиском контролисано убрзизгава анестетик, након чега је цели део тела анестезиран. То значи да можемо да одстранимо вену без бола и крварења.

* Остаје ли ожиљак од операције?

- Након што се кроз мале отворе изваде вене, поставе се газа и еластичне чарапе. Пацијент истог тренутка устаје и шета, јер се тиме поправља циркулација и спречава тромбоза. Мали отвори кроз које извадимо вене су величине два милиметра, што значи да није потребан шав. Ствара се краста која спада након неколико дана, после чега не остаје ожиљак. Кад погледате ту ногу после две-три недеље, она изгледа као да на њој није ни било операције.

* Недавно је одржан међународни конгрес из области кардиоваскуларне хирургије. Да ли су представљени новитети у лечењу?

- Појављују се нове методе, као што је специфичан лепак за вене. То значи да у главно стабло површне проширене вене може да се уђе са малим катетером, вена се компримира и сегмент по сегмент се убризгава лепак. То спречава напредовање болести, појаву отока и компликација. У том случају не треба нам радиофреквентно или ласерско спаљивање, што је велика предност. Нема загревања, нити могућности да дође оштећења. Ове интервенције су толико једноставне да у западним земљама кажу да се раде у паузи за ручак.

* Када ће се применити код нас?

- Раде се већ у појединим приватним установама, али су генерално опрема и комплети врло скупи за наше услове. Треба имати у виду да метода има одређене лимите, јер не може да се примењује на венама које су изузетно површинске.


КАПИЛАРИ САМО ЕСТЕТСКИ ПРОБЛЕМ

* Капилари су мање опасни?

- Проширени венски капилари су углавном естетски проблем и нису битни за здравље. То су заправо мале вене, ширине од два до три милиметра, и углавном имају облик мреже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације