Упала ува мора да се лечи

И. Ковачић

24. 08. 2019. у 15:51

Упала ува мора да се лечи

Depositphotos

У највећем ризику од компликација инфекције су особе са ослабљеним имунитетом. Без антибиотика ово стање не пролази и може да доведе до деформације ушне шкољке и оштећења слуха

УПАЛЕ уха у летњем периоду су учесталије. Разлог су пливање, али и туширање више пута током дана. Влажна средина у уху погодује развоју гљивичних и бактеријских инфекција. Уколико се ова упала правовремено не лечи, може да узрокује много већу инфекцију и болове.

Доктор Светлана Ваљаревић, специјалиста ОРЛ Клиничко-болничког центра Земун каже да најчешће долази до упале коже спољашњег слушног ходника:

- У највећем ризику од компилакције ува су особе које имају слаб имунитет, као и они који пате од екцема, алергија и псоријазе. Почетни симптоми инфекције су јак бол, који се повећава када се уво додирује. Пацијент осећа и да је уво запушено, а догађа се и да ништа не чује. Постоји и осећај пулсирања, а из ува може да се дренира и гнојни садржај. Ушна шкољка често буде црвена, отечена и изразито болна.

Ови драматични симптоми најчешће упућују пацијента код лекара. Поготово ако је упала праћена и отоком лимфних чворова на врату, отежаним окретањем главе и температуром.

- Уколико се упала не лечи или недовољно спроводи терапија, инфекција коже спољашњег слушног ходника може да доведе до накупљања гноја између хрскавица спољашњег ува и перихондријалне овојнице у којој се налазе крвни судови који исхрањују хрскавицу - каже др Ваљаревић. - Без антибиотика и чишћења гноја ово стање не може да прође, а уколико се неадекватно лечи може да доведе до деформације ушне шкољке, као и до оштећења слуха.

Наша саговорница каже да се упала ува обавезно лечи применом антибиотских капи или капи против гљивица. По савету лекара, антибиотик може и да се пије или се прима инјекционо.

- У случају упале уха строго је забрањено да оболели користи штапиће за уши у жељи да "отпуши" уво - каже др Ваљаревић. - Примена штапића никако неће да помогне у решавању инфекције, али зато може да оштети кожу спољашњег слушног ходника, да изазове крварење, заостајање дела вате штапића у уву или да се пробије бубна опна.

Посебно тешка компликација упале спољашњег ува јесте такозвани малигни облик упале спољашњег ува.

- Не ради се о малигној болести, већ се назив односи на посебно агресиван тип упале спољашњег ува, код пацијената са дијабетесом или ослабљеним имунитетом, где инфекција захвата не само мека ткива, већ и околну кост, паротидну пљувачну жлезду, па и фацијални нерв, што доводи до парализе мишића једне половине лица - каже др Ваљаревић. - Овај тип инфекције захтева интензивну антибиотску терапију у болничким условима и хируршко уклањање инфицираних делова кости.

Да би се упале спољашњег ува спречиле, како саветује наша саговорница, могу да се користе антисептични спрејеви за уши са борном киселином, пантенолом, ацетатном киселином, и изопропил алкохолом. Сви ови препарати стварају pH окружење које је неповољно за развој микроорганизама, помажу у уклањању воде из спољашњег слушног ходника и помажу регенерацију епитела.


МЕХАНИЧКА ЗАШТИТА

УПАЛА ува у летњем периоду може да се спречи и механичком заштитом. Препоручују се силиконски водоотпорни чепови, посебно онима који су склони ифекцијама уха. Уколико до инфекције, ипак, дође, онда је прва помоћ аналгетик, лек који ће да ублажи тегобе до помоћи лекара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације