У КЛИНИЦИ за физикалну медицину Војномедицинске академије у плану је отварање Центра за традиционалну кинеску медицину. У опремању центра и едукацији помоћи ће колеге из Кине, са којима је за септембар планирано потписивање меморандума о разумевању. Засада није познати када би центар могао да почне да ради.

Начелница Трећег одељења доцент др Зорица Брдарески каже да је одређен простор за нови центар и да су лекари већ обучени за примену акупунктуре.

- То када ће Центар бити отворен не зависи само од нас. Ми бисмо волели да то буде што пре. Имамо стручни кадар и акупунктуром се бавимо од седамдесетих година - рекла је др Брдарески.

Да би се бавили акупунктуром, лекари у Србији морају да прођу додатну обуку, која подразумева 300 часова теоријске и практичне наставе, после чега могу да добију дозволу од Министарства здравља за бављење овом методом лечења.

У Центру ће се примењивати различити типови акупунктуре - боди акупунктура, максибустија, електроакупунктура, аурикула акупунктура и скалп акупунктура. Ови типови акупунктуре су се и до сада примењивали у ВМА, али отварањем Центра моћи ће масовније да се примењују, у бољим условима.

У ВМА, за примену акупунктуре у лечењу и рехабилитацији трошкове сносе пацијенти, али су, како каже др Брдарески, цене ниже у односу на приватну праксу. Процедура је таква да пацијент прво долази на преглед код лекара, да се установи да ли постоје индикације за примену акупунктура, и тек када лекар изврши процену, укључује се та грана традиционалне медицине.

Код различитих стања примењују се различити типови акупунктуре. Моксибустија је метод лечења који подразумева грејање одређених тачака, обично помоћу упаљених штапића једне посебне врсте траве - моксе.

Кинези моксибустију раде пацијентима са дегенеративним реуматизмом лети, како би превенирали проблеме и болове који се обично активирају с хладним и влажним временом, у јесењем и зимском периоду.

Обично су то пацијенти који имају болове у коленима или раменима, али и леђима. Често се примењује и аурикуло акупунктура - стимулација тачака на ушној шкољци, која представља наше тело у малом.

Свака тачка одговара неком делу нашег тела - руци, нози, унутрашњим органима... Скалп акупунктура се досад ретко користила у ВМА, а др Брдарески наводи да се на тај начин стимулишу одређена поља изнад мождане коре:

- То се ретко користи. Радила сам је код неколико пацијената који имају церебралну парализу, јер смирује грчење мишића.


УБЛАЖАВА И ТЕГОБЕ ОД ХЕМОТЕРАПИЈЕ

АКУПУНКТУРА је данас веома популарна свуда у свету. Једна од првих индикација за коју су је Американци прихватили су мучнине после хемотерапије. Пацијенту не морају да се дају лекови који ублажавају мучнину, већ се стимулисањем одређене тачке мучнина смањује, вероватно смиривањем центра за повраћање.