Умерено сунчање је здраво

И. К.

17. 08. 2019. у 15:20

Умерено сунчање је здраво

Depositphotos

Излагање сунцу регулише и проблем са несаницом, јер делује стимулативно на мождане функције

ИАКО се последњих година саветује стриктна заштита од штетног зрачења Сунца, у раним јутарњим, а нарочито у касним поподневним сатима, сунчање је врло здраво.

Дерматолог Горана Исаиловић каже да је позитиван утицај сунчеве светлости на људски организам вишеструк.

- Сунчева светлост је неопходна за стварање витамина Д из провитамина у кожи - каже наша саговорница. - Овај витамин тако даље делује на снижавање крвног притиска, бољи рад срчаног мишића, превенцију дијабетеса типа 2, бољи метаболизам и одржавање оптималне телесне тежине. Витамин Д веома је важан и за густину коштане масе, бољи вид, а делује заштитно на развој малигних болести, пре свих тумор простате, бубрега, дебелог црева и дојке.

Излагање сунцу регулише и проблем са несаницом, јер делује стимулативно на мождане функције.

- Доказано је да сунчева светлост ублажава симптоме депресије, јер поправља расположење и подстиче креативност - каже др Исаиловић. - Излагање сунцу корисно је и за оболеле од Алцхајмерове болести и других облика деменције.

Осим препланулог тена, сунчање делује и на кожу тако што помаже опоравак од екцема и псоријазе.

- Недостатак сунчеве светлости доводи до поремећаја званог сезонска афективна болест, од које болују и људи и животиње - каже др Исаиловић. - Људи који живе у скандинавским земљама често пате од ове болести. Да би се излечили користе лампе које производе сунчеву дневну светлост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације