Умерено сунчање вишеструко здраво

Т. Л.

уторак, 23. 07. 2019. у 09:20

Умерено сунчање вишеструко здраво

Depositphotos

Сунчева светлост, умерено дозирана, неопходна из више разлога

СУНЦЕ није "добро" као што је некад било. То је тачно. Али, опет, то што га максимално избегавамо, може да буде веома опасно - поручују научници са Института Каролинска у Шведској. Њихово истраживање је показало да уколико стално ескивирамо сунце, ризикујемо да угрозимо здравље исто онолико колико нам штети пушење. Стручњаци подсећају да је сунчева светлост, умерено дозирана, неопходна из више разлога.


ЈАЧА КОСТИ

Оно је извор витамина Д који је уз калцијум, магнезијум, витамин К и фосфор, најважнији за здравље костију. Сунчањем се постиже неопходна синергија витамина и минерала.


ПРОДУЖАВА ЖИВОТ

Шведски научници су током две деценије пратили 30.000 жена, закључивши да су оне које су боравиле на сунцу живеле дуже од оних у мање сунчаним крајевима.


УБЛАЖАВА БОЛОВЕ

Сунчањем "милујемо" мишиће, поготово оне који су упаљени и болни. Сунце нас опушта и тако ублажава мишићну тензију и ослобађа нас напетости.


ЛЕЧИ ПСОРИЈАЗУ

Акне, екцеми и псоријаза се знатно ублажавају умереним сунчањем. Важно је, дакле, да се не претера, јер се онда постиже контраефекат.


ПОПРАВЉА РАСПОЛОЖЕЊЕ И ВРАЋА ЕНЕРГИЈУ

Сунце подстиче лучење серотонина, који је одговоран за осећај среће и добро расположење. Оно је и оруђе против депресије. Препорука је да не спуштате ролетне када спавате, јер када вас ујутру пробуди сунчева светлост, већ сте "напојени" енергијом.


ШТИТИ ОД ДЕМЕНЦИЈЕ

Витамин Д је ефикасан у превенцији Алцхајмерове болести и деменције - све чешће бољке модерног доба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Milica

25.07.2019. 14:38

Suncanje je zdravo sigurno .Ali sunce je opasno pre svega zracenje .Zato se ipak pre izlaganja suncu jedan period pripremam iznutra vitaminski i antiokidativno sa kurkumom, OPC+C,beta karotinom pa tek na kraju sa zastitnom kremom.

Slavka

26.07.2019. 09:21

@Milica - U potpunosti se slazem, ove godine sam pre mora koristila te preparate kao pripremu i ten mi je bio savrsen! Sve pohvale za kurkumu pro100healthy i njihov OPC + C :)