ДАРКО Јагодић већ "крцка" девету деценију, али је својим изгледом, физичком спремношћу и ставом према животу млађи од многих људи у најбољим годинама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На позне године мислите још у младости!

На Шестом сајму за треће доба овенчан је титулом мистер сениор Србије, а заслужио ју је самом чињеницом да је успео да победи болест и промени живот у потпуности. Наиме, покваривши здравље наглим добијањем килограма и седењем на послу и за воланом, Дарко је имао проблема са кичмом, доживео клиничку смрт и уграђена су му три бајпаса. Од тада, последње три деценије свакодневно вежба, хода, пази шта једе и живи здраво.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На пливање кад боле зглобови

За читаоце, "Пензионера", Дарко Јагодић открива тајну - пет вежби које ради сваког јутра пре него што изађе у шетњу.

1. ВРХОВИМА ПРСТИЈУ СЕ ДОДИРУЈЕ ПОД

Ноге су благо размакнуте у висини рамена. Исправи се кичма и гледа право. Руке се паралелно подигну у висину рамена. Полако се спуштају до пода, колико ко може. Важно је да се руке спуштају паралелно и да буду праве. Ноге се не савијају. Довољно је додирнути врховима прстију врхове стопала. Уколико не успете из првог покушаја - не треба радити силом. Вежба се ради полако, јер је најважније да све буде правилно.

Вежба се понавља осам пута.

2. ЧУЧЊЕВИ

Поново се заузме почетни положај - благо размакнуте ноге у висини рамена. Руке се подигну до висине груди, рамена су спуштена, поглед је право. Чучањ се изводи полако, равне кичме. Подиже се полако у истом положају, исправљених руку и кичме, поглед право. Ова вежба се идеално понавља осам пута, али за почетак довољно је и четири.

3. РАЗГИБАВАЊЕ ЗГЛОБОВА РУКУ

Стане се у почетни положај - благо раширена стопала у висини рамена, поглед право, руке су спуштене. Прсти се испреплету са длановима нагоре полако се подижу шаке. Када стигну до висине груди, дланови се окрену наопако и подижу изнад главе. Поглед прати шаке. Понавља се осам пута и одлична је за разгибавање зглобова, лактова и рамена.

4. РАЗГИБАВАЊЕ ЗГЛОБОВА НОГУ

Стане се благо раширених стопала, у ширини рамена, руке су поред тела. Полако се, савијеног колена, подиже десна нога до висине карлице. Висину треба да одреди свако према својим могућностима. Док се подиже десна нога и руке се шире у страну, јер се тако одржава баланс и вежбају рамена. Наизменично се дижу лева, па десна нога. Вежба се понавља осам пута и ради се у ритму који одговара човеку, са кратким паузама између подизања колена и руку. Важно је да ритам буде уједначен.

5. ВЕЖБАЊЕ РАМЕНА

Стане се у почетни положај, раширених ногу у ширини рамена и руке се испреплету и подижу, полако и упоредо изнад главе. Изнад главе се шаке окрену и спуштају на главу. Ради се полако у серији од осам понављања.