Неке особе имају развијену свест о важности превентиве када је здравље у питању, док друге помоћ и стручно мишљење траже тек када осете неке симптоме или када примете да нешто није како би требало да буде. Људи су у стању да понекад занемарују здравствене проблеме, ако им они не придају значајне тегобе, али када је у питању кожа, естетски моменат је већини веома важан и уколико се примети нека промена, веома често је то мотив да се обрате дерматологу.


Основна делатност и здравствене услуге које нуде дерматолоске ординације су дијагностиковање и лечење кожних обољења. У овим здравственим установама су запослени лекари специјалисти дерматовенерологије чија је делатност лечење кожних и венеричних болести.


Познавање и упућеност шире популације у најчешћа кожна обољења није толико значајно, колико је значајан однос према превенцији и правилном реаговању када се уоче неки симптоми. Наиме, у данашње време интернета и свеопште доступности информација, многи избегавају да оду на лекарски преглед покушавајући сами себи да поставе дијагнозу. Ова појава веома често доводи до грешака, и негативних последица. Уместо да закажу преглед у дерматолошкој ординацији, постоје пацијенти који сами утврђују шта је то што је узрок њиховог проблема и чак почињу сами да се лече уз помоћ алтернативне медицине или савета лица која такође нису стручна. Овакав модел понашања носи негативне последице, које у најбољем случају могу бити статус кво, а најчешће доводе до погоршања ситуације. Стога, не треба занемаривати било какве симптоме кожних обољења и што пре заказати преглед код дерматолога.


Едукација становништва у вези са најтежим кожним болестима као што је малигни тумор коже, доводи до позитивних последица, као што је подизање нивоа свести и знања шта је штетно за нашу кожу и шта је то што треба избегавати и држати под контролом. Све више људи упознато је са методама заштите и превенције. Претерано излагање сунцу, излагање сунцу без коришћења заштитних фактора, употреба соларијума и излагање, нарочито младе коже, сунчевим зрацима када су они најјачи – у периоду од 10 до 16 часова, представљају ризична понашања која доводе до оштећења коже, а могу бити узрок најтежих кожних обољења. Ова сазнања, статистички подаци и упозорења која стижу путем медија, доводе до веће заинтересованости и тежње да се адекватно заштитимо и спречимо нежељене последице.


ПРЕГЛЕД МЛАДЕЖА


Меланомоскопија и дермоскопија (комплетно скенирање коже у циљу раног откривања тумора) веома су тражене услуге у дерматолошким ординацијама, нарочито код особа које су самопрегледом уочиле неку сумњиву промену. Међутим, ову врсту прегледа би требало сви да обаве, у једном тренутку, јер лекар правовремено може уочити још неке потенцијалне индикације других кожних стања и обољења које треба лечити. Исто тако, добићете упутства за адекватну негу Вашег типа коже.


Прегледи младежа су веома често разлог зашто се заказују прегледи у дерматолошким ординацијама. Вести о штетним утицајима из околине који лоше утичу на здравље коже, брзо се шире и буде свест код људи да треба на време да реагују када уоче неку промену на кожи. Савремен темпо живота и стрес узрокују многа обољења, а значајан део њих су и дерматолошка. Некима се не зна тачан узрок, али се свакако повезују са општим стањем организма и наследним факторима. Поред прегледа младежа, дерматолозима се пацијенти јављају најчешће и ради лечења екцема, себореје, акни, гљивичних инфекција итд.


ЕСТЕТСКА ДЕРМАТОЛОГИЈА


Међутим, нису само обољења разлози заказивања прегледа код дерматолога. Све најбоље дерматолошке ординације имају у понуди читав спектар услуга из области естетске дерматологије. Ту су анти-агинг програми и третмани, третмани ласером и многе друге најсавременије нехируршке методе које имају за циљ улепшавање изгледа здраве коже. Понуда је велика и по свом квалитету ни мало не заостаје за оним што је тренд и актуелно у свету. Савет је да се за све што је везано за изглед и лепоту Ваше коже, прво обратите дерматологу како бисте имали стручну потврду да су третмани Ваше коже адекватни и да ће донети резултате. Најједноставнији начин да да дођете до најбољих дерматолошких ординација је да их пронађете на сајту Мирандре где постоје најажурније презентације, спискови свих ординација са ценовницима услуга и још пуно корисних информација о њима. Контактирајте их и закажите преглед у циљу контроле здравља, али и савета како да негујете кожу и којим естетским процедурама да се подвргнете.


(ПР)