Срећан сам да сам у својој 85. доживео овакву организацију, коју сам могао само да прижељкујем. Особље на висини задатка, љубазност исказана на најбољи начин. Хвала свима и да сте срећни!" "Веома сам импресионирана пријатном и брзом интервенцијом. Иако ми је речено да се дуго чека, ја сам за 10 минута завршила. Све похвале!" "Професионално, љубазно особље, добра организација, мање чекања. Одушевљена сам овим новим изгледом лабораторије. Све похвале за медицинско особље". "Имам 77 година. У овако светски организовану лабораторију не би ми било тешко да сваког дана долазим, иако станујем прилично далеко". "Свака част мозгу који је ово смислио. Нема више гужве и чекања до бесвести." "Молим све надлежне, уредите цело здравство на овај начин!" "Све похвале за организацију, брзину и ефикасност лабораторијске службе! Да и код нас нешто функционише како треба. Браво!" "Свака част за организацију. Више сам чекала на градски аутобус него код вас. Много ми је драго да се и код нас може овако нешто видети."

Ово је само део порука у подебелој књизи утисака које су оставили пацијенти Центра за медицинску биохемију Клиничког центра Србије. Због начина како ова лабораторија ради и технологије коју примењује привукла је и нашу пажњу. Здравство, а и шира јавност њоме може да се подичи, јер спада у шест најмодерније опремљених лабораторија у Европи, као и ван континента. Сличну опрему још има по једна лабораторија у Великој Британији, Израелу, Немачкој, Белгији и Италији.

Истичући да Центар годишње оствари 13 милиона услуга, међу којима су и најсложенији дијагностички поступци, специфичне анализе и методе, као и нове технологије према препорукама међународних стручних удружења, биохемичар доцент др Сања Станковић, директор ове установе, каже:

- Центар за медицинску биохемију, континуирано, током 24 сата, пружа услуге неопходне за медицинско-биохемијску дијагностику хитних стања везаних за интернистичку, гинеколошку, уролошку, неуролошку и неурохируршку патологију. Медицинско-биохемијска дијагностика односи се и на хитна стања услед траума, где се анализирају различите врсте биолошког материјала, крв, урин, ликвор, плеурални пунктат... Услуге нису усмерене само за потребе клиника КЦС, већ се пружају и амбулантним пацијентима као и свим хитним пацијентима из целе Србије.

* По чему је специфична ваша лабораторија?

- Наша лабораторија поседује анализаторе последње генерације који су повезани покретном траком којом се крећу узорци. Заправо, комплетан процес рада од узорковања крви у лабораторији до издавања резултата, у потпуности је аутоматизован. Када се пацијенту извади крв, тај узорак се обележава јединственим бар-кодом и преноси до аутоматизованог система. Након аутоматске припреме узорака, систем сам скида запушач са епрувете, а оне даље настављају пут по траци до одговарајућих анализатора на којима се анализирају тражени параметри. Добијени резултати се аутоматски директно "повлаче" у лабораторијски информациони систем.

* Шта се потом дешава?

- Ту високоедуковани кадар проверава резултате, а по завршеном анализирању епрувете се аутоматски затварају. Тако затворене, робот их складишти у фрижидер, капацитета 15.000 узорака, распоређених на 20 спратова. Ако се појави потреба за понављање појединих анализа или лекари имају додатне захтеве, узорак се "позива" из фрижидера, на поновну обраду. На тај начин омогућена је експресна анализа и резултат, а пацијент је поштеђен поновног убадања иглом.

* Које су још уочљиве предности лабораторијске аутоматизације?

- Овакав систем омогућава да се за краће време обради већи број узорака и брже издају резултати, повећа квалитет пружене услуге а смањи могућност грешке. Надам се и да смо, са лабораторијском аутомтизацијом, гужве у чекаоници заувек оставили иза нас. Више нема дуготрајног чекања на вађење крви. Испред улаза у лабораторију налази се кориснички пулт на којем се издају редни бројеви пацијентима. Предност, наравно, увек имају хитни случајеви, труднице и трансплантирани пацијенти. На контролној табли пацијент прати свој број, а када се појави прилази одређеном шалтеру на ком предаје документацију неопходну за пријем у лабораторију. Ту добија одговарајуће бар-кодиране налепнице које предаје у кабини за вађење крви, којима се означавају узорци његовог биолошког материјала. Захваљујући добро обученом особљу, великом броју шалтера и кабина за вађење крви, у току једног сата примимо око 200 пацијената.

* Шта вас још разликује од других лабораторија?

- Морам рећи да су наши запослени већ годинама међу најзадовољнијим у КЦС. Они и не помишљају о одласку одавде. Реновирањем лабораторија допринели смо бољим условима у радној средини, бољој хигијени, бољој заштити на раду запослених и минималном контакту са биолошким материјалом. Центар организује континуиране едукације. Поносни смо на наше бесплатне интерне едукације, којих је годишње око 15, али и на међународне конгресе и симпозијуме које ми организујемо.

ВАЖНОСТ РЕЗУЛТАТА

Тачан и прецизан лабораторијски извештај је врло важан јер помаже лекару у успостављању дијагнозе, избору терапије, праћењу терапије, али и у прогностичком смислу болести. Стручне анализе показују да се резултати лабораторијских анализа користе у више од 70 одсто клиничких одлука, да више од 70 одсто медицинских одлука у критичним стањима зависи од лабораторијских података, али и да лабораторијски резултати помажу у 70 одсто постављених дијагноза. Притом, треба узети у обзир да се важност лабораторијске дијагностике разликује од једне до друге области медицине - истиче овај стручњак.

БИОЛОШКА ТЕРАПИЈА

- Центар за медицинску биохемију се труди да прати савремене светске трендове у овој области и буде иновативан. У том смислу, средином прошле године постали смо једина лабораторија у земљи у којој се централизовано одређује концентрација биолошких лекова и одговарајућих антитела. Ова одређивања су неопходна за оптимизацију биолошке терапије код пацијената са запаљенским болестима црева, као што је Кронова болест и улцерозни колитис. Показало се да је биолошка терапија код ових болести до сада најделотворнији вид лечења. А у фази увођења је још неколико нових значајних метода за побољшање лечења - каже др Станковић.

ПРОФЕСИОНАЛНИ И ДИСЦИПЛИНОВАНИ

Пацијенти и лекари нису увек у прилици да бирају лабораторију, а погрешно урађене лабораторијске анализе су штетне и скупе, како за пацијенте, тако и за осигуравајућа друштва и фондове. Нама је стручна компетентност врло важна, а потврђује се од независне организације према општеприхваћеним стандардима. Према захтевима одређених ISO стандарда, Центар је у обавези да редовно спроводи поступке за праћење квалитета резултата испитивања. Свакодневно спроводимо унутрашњу контролу квалитета, односно анализирамо комерцијалне контролне узорке и поредимо добијене вредности са очекиваним вредностима за тај контролни материјал, дефинисан према контролним правилима. Укључени смо и у све друге програме контроле ради потврде квалитета рада, а самим тим и веродостојности резултата који се издају пацијентима - наглашава наша саговорница.