Козји сир и сурутка - извор здравља на столу

З. О. Ј

уторак, 02. 07. 2019. у 16:08

Козји сир и сурутка - извор здравља на столу

Depositphotos

Протеини из козје сурутке се одмах апсорбују и снабдевају мишићне ћелије енергијом и аминокиселинама, а атлетичарима и рекреативцима обезбеђује брз опоравак мишића после тренинга

КОЗЈИ сир, јогурт и сурутку требало би што чешће имати на менију, јер код деце подижу имунитет, а важни су и за изградњу и обнову костију. Подстичу правилан рад дигестивног тракта, али се препоручују и у превенцији и терапији обољења јетре (масна јетра, цироза, мононуклеоза). Делотворни су код остеопорозе, повишеног холестерола и крвног притиска, упала, рада бубрега...

Протеини из козје сурутке се одмах апсорбују и снабдевају мишићне ћелије енергијом и аминокиселинама, а атлетичарима и рекреативцима обезбеђује брз опоравак мишића после тренинга. Изванредна је и за труднице, код којих постоји повећана потреба за беланчевинама. Сурутка је богата и есенцијалном аминокиселином триптофан (природни седатив). Он стимулише лучење серотонина, најпознатијег неуротрансмитера који ствара осећај релаксираности. Серотонин делује и антидепресивно, смањује апетит, снижава холестерол и чисти зубне наслаге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Izmišljotina

05.07.2019. 10:58

Na žalost kao neko ko prati ozbiljne medicinske informacije i istraživanja..radjeni su testovi i nije dokazano naučno da surutka leči masnu jetru.Žao mi je.

Jugoslava Pravdic

20.10.2019. 17:47

@Izmišljotina - Piše ...prevenciji masne jetre. Onaj ko jede više od jedne jabuke dnevno, dobija masnu jetru, izmedju ostalog.