Деформитети стопала, поред тога што онемогућавају нормалан ход, могу да постану узрок болова у кичми, куковима и коленима. Али, нису реткост ни обрнути случајеви - да обољење кичме изазове деформитет стопала.

Доктор Горан Лекић, специјалиста ортопедије у Војномедицинској академији, каже у интервјуу за "Новости" да деформитете стопала треба лечити чим се примете, али да пацијенти најчешће долазе код лекара у одмаклом стадијуму.

- Већина пацијената дође на преглед када проблеми и болови у стопалу онемогућавају свакодневно функционисање. У таквим случајевима, рендген и снимци свих делова тела у којима постоји бол, често покажу да је проблем одмакао и проширио се на кичму, колена или карлицу. То се најчешће дешава код старијих.

* Са којим деформитетима стопала се ортопеди најчешће сусрећу?

- Постоји много болести и повреда које оштећују меко ткиво, након чега настаје деформитет. Најчешћи је дефинитивно чукаљ. То је у почетку деформитет меког ткива, док касније долази до озбиљних промена. Осим тога, честа је артроза зглоба који спаја палац са стопалом, затим повреде и уганућа стопала и скочног зглоба. У том случају страда средњи, задњи део стопала и поједини лигаменти, док као последица може да настане стечено равно стопало.

* Може ли равно стопало да буде узрок других ортопедских проблема?

- Из дугогодишење праксе закључили смо да нелечено равно стопало као последица обољења и трауме, с временом може да доведе до оптерећења и пропадања скочног зглоба и унутрашњег дела колена. Уколико постоји једнострано равно стопало, долази до оптерећења на нивоу карлице, као и до сколиозе.

* Како повишен рис може да погорша друга оропедска стања?

- Повишен рис раније се уопште није препознавао као деформитет. Сада знамо да је потребно да се обрати пажња на овај проблем и да на време треба носити посебну обућу, како се овај проблем не би погоршао. Понекад је потребно чак и спустити рис операцијом. По истом принципу као и равно стопало, рис такође утиче на цело тело. Пацијент несвесно мења свој ход и криви карлицу, због чега долази до различитих оптерећења и дегенеративних промена.

* Да ли и чукаљ може да утиче на кичму и карлицу?

- Чукаљ се не повезује ни са једним додатним ортопедским деформитетима. Само у појединим случајевима, може да поремети ход, који касније доводи до других проблема.

* Колико често су ортопедски проблеми удружени?

- До опште лигаменталне нестабилности долази најчешће због низа удружених фактора, међу којима је и генетика. Недавно је пацијент на ВМА била девојка која има 21 годину и истовремено има проблем са чукљевима, равним стопалом и кичмом. Удружени проблем код овако младих особа најчешће је последица слабих лигамената.

* Да ли понекад сами утичемо на појаву ових проблема?

- Генерално, ортопедске проблеме најчешће имају жене средњег старосног доба које имају генетске предиспозиције и често носе штикле. Чим се уђе у уске ципеле, а нарочито штикле више од два сантиметра, долази до већег оптерећења на предњи део стопала. С временом то доводи до деформитета. Код нас су ови проблеми све чешћи у раној младости и пебертету, највише због начина живота и слабог кретања. Народи који ходају боси или у јапанкама, немају проблема са чукљевима.

* Како може да се спречи напредовање деформитета?

- Најбоља превенција је адекватна обућа. Треба обратити пажњу на стопала и сваку повреду озбиљно схватити. Чим се појави промена, потребно је одмах се јавити лекару. У зависности од деформитета, у почетку може да помогне физикална терапија или уложак, док су вежбе делотворне у малом броју случајева. Ако се не спроведу праве мере, долази до дегенерације и пропадања малих зглобова, након чега су једино решење велике и захтевне операције.

* Када операција решава проблем?

- Важно је да се операцијом не решава естетски проблем, него бол који пацијет трпи. Потребно је знати узрок настанка чукља или равног стопала, јер није сваки проблем исти. Заправо, постоји читав низ костију које могу да буду узрок проблема. Потребно је открити тачку деформитета, из чега се закључује коју операцију је потребно применити. Правилан избор операције смањује могућност реоперације. За чукљева постоји 200 описаних операција, од којих се најчешће користи комбинација од пет различитих.


ИНЈЕКЦИЈЕ ДА ИЛИ НЕ

* Могу ли инјекције да ублаже бол код ортопедских деформитета?

- Стероидне инјекције могу да ублаже болове у појединим, ретким случајевима. Ипак, постоје и индиције да оне могу да униште мека ткива и убрзају процес развоја деформитета. Сматрам да у 99 одсто случајева, нема потребе за њима. Око инјекција колагена, хијелурона и плазме, мишљења су подељена. Није доказано да ли оне заиста имају учинак или је то плацебо ефекат.