Да ли је црвено вино заиста здраво?

Ду. К.

недеља, 23. 06. 2019. у 13:24

Да ли је црвено вино заиста здраво?

Depositphotos

Има индиција, али не и конкретних доказа о користи умерене конзумације алкохола

МНОГЕ научне студије су указивале на везу између конзумирања умерене количине црвеног вина и доброг здравља срца, али ниједно истраживање до сада није успоставило конкретну узрочно-последичну везу између конзумирања алкохола и бољег здравља срца, тврде научници.

Доктор Роберт Клонер изјавио је да је још нејасно да ли је црвено вино директно повезано са здрављем срца, или су у игри ипак други фактори. Вероватније је, сугерише др Клонер, да ће људи који пију вино водити здравији начин живота и имати здравију исхрану, као што је она медитеранска, за коју се зна да је кардиопротективна.

Међутим, можда чак нећете морати да пијете црно вино како бисте осетили користи, рекао је Клонер. За умерене количине пива и алкохолних пића такође се сматра да су повезане са мањим ризиком од срчаних болести.

Често се претпоставља да црвено вино може бити добро за срце, јер садржи антиоксидансе као што је ресвератрол, који се првенствено налази у грожђу, али и у кикирикију и боровницама. Неке студије указују да ресвератрол може да утиче на смањење холестерола и снижење крвног притиска.

- Постоје опречна мишљења о томе да ли је ресвератрол заиста кардиопротективан или није. Поред тога, постоје мимоилажења и о количини ресвератрола коју би требало узимати да би се осетио ефекат - рекао је Клонер.

Истраживања су показала да умерена конзумација алкохола може имати неке здравствене користи, укључујући подизање нивоа доброг холестерола и смањење ризика од дијабетеса. Међутим, прекомерно конзумирање алкохола може да доведе до бројних здравствених проблема, укључујући оштећење јетре, неке врсте рака и можданог удара, да не спомињемо његов негативни учинак на срце.

НАЈВИШЕ ДВА ПИЋА ДНЕВНО

Лекари препоручују да, ако пијете алкохол, то чините умерено - да не конзумирате више од једног до два пића дневно за мушкарце и једно пиће дневно за жене. - Вишак алкохола је стварно лош за срце. То може изазвати висок крвни притисак и подстаћи аритмију. Он може узроковати и кардиомиопатију зато што је алкохол токсичан за ћелије срчаног мишића - рекао је Клонер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације