Вероватно да често чујете људе из окружења, или се и сами жалите на тегобе у зглобовима.

* Једва устајем из кревета, леђа су ми болна и укочена пар минута док се не “размрдам”

* Осећам бол у колену док се пењем уз степенице. Понекад ми колено “пуцкета”, и имам осећај као да ће ми зглоб искочити

* Зглобови шаке и прстију су ми изразито болни и укочени зими, када је хладније

* На промену времена осећам нелагоду у зглобу колена

* Једва обувам ципеле, боли ме кук док се сагињем

* Осећам бол у препони и глутеусу док шетам, итд

Ако се препознате макар и у једном од наведених тегоба, може значити да сте један од великог броја људи у Србији који има дијагнозу остеоартритиса.

Остеоартритис је најчешћа болест зглобова људи, и други најчешћи узрок трајне неспособности одраслих. Може захватити све зглобове у телу, али најчешће зглобове руке, колена и кука. 60 одсто људи старијих од 65 година има тегобе везане за остеоартхритис.

После кардиоваскуларних болести, остеоартритис је други узрок хроничне радне неспособности. Жене три пута чешће обољевају од мушкараца. Болест се јавља углавном у средњој доби.

Ово је статистика.Хајде да видимо чињенице...

ШТА ЈЕ ЗАПРАВО ОСТЕОАРТРИТИС?

Остеоартритис је дегенеративно обољење зглобова. Настаје као последица оштећења хрскавице зглоба. Хрскавица прекрива кост у зглобу и смањује трење између две кости приликом померања зглоба.

Медјутим, хрскавица је танка и трпи велика оптерећења, посебно у зглобовима ногу, па се током живота и сасвим нормалне употребе зглоба, њена влакна механички кидају и она се непрестано оштећује. Приликом ангазовања зглоба, појачава се трење огољених костију, што прозводи бол и запаљење. Бол је главни симптом остеоартритиса. Бол се јавља у току кретања, а попушта у току мировања и одмора. Такође, остеоартритис прате и укочени зглобови, наро

ито у јутарњим часовима после мировања или устајања из постеље, присутно је ‘пуцкетање’ у зглобовима, али и ограничење у покретима и осећај нестабилности у зглобовима. Код израженијих стања остеоартритиса може се јавити потпуна неспособност за одређене покрете.

ЗБОГ ЧЕГА НАСТАЈЕ ОСТЕОАРТРИТИС ЗГЛОБОВА?

Статистика каже да се остеоартритис на свим зглобовима чешће јавља код жена, него код мушкараца, осим остеоартритиса кука. Карактеристично је да се први знаци болести јављају најчешће у средњој животној доби, и да учесталост расте са старењем.

Један од разлога настанка остеоартритиса може бити механичко оптерећење зглоба, који притискањем може оштетити хрскавицу. Нарочито су у ризику зглобови који су били у прошлости повређивани или оболели, тако да неретко активни спортисти ветерани муку муче са болом у зглобовима.

Јака траума и често понављање појединих покрета може допринети остеоартритису. Текстилни радници, рудари, људи који раде на траци у производњи, где се појачано професионално оптерећује зглоб, често пате од артрозе. Гојазност 2-3 пута повећава ризик од појаве артрозе колена.

КАКО СЕ ТРЕТИРА ОСТЕОАРТРИТИС?

Обзиром на природу саме болести често је потребна дуготрајна употреба препарата како би се спречило даље пропадање хрскавице. То је само један од разлога зашто је јако важно да препарати буду безбедни и природни.

Терапија се заснива на смањењу бола и одржавању покретљивости. Опште мере се односе на савете о одговарајућем начну живота, одржавању идеалне телесне тежине, дневном режиму кретања и одмора.

Од велике помоћи су хондропротектори- препарати на бази глукозамин сулфата и хондроитин сулфата, који обнављају хрскавицу и чувају њену функцију. Предност се даје препратима у чијем саставу је хондроитин сулфат који се добија иновативним процесом ферментације и који није животињског порекла. Због тога што је најсличинији људском хондроитину који је нормално присутан у хрскавици и течности зглоба, овај хондроитин има 43 одсто већу искористљивост у односу на хондроитин животињског порекла. Јединствен препарат на тржисту Србије који у свом саставу има хондроитин најприближнији људском је Exedol у капсулама. Препоручена примена је најмање 3 месеца. Зглоб захваћен остеоартритисом често прати болно запаљење тетива и лигамената који су у околној структури зглоба. У циљу смањења бола, препорука је да се у подручје болног зглоба локално апликује Exedol спреј на бази капсаицина, ментола, камфора и магнезијума.

Зато, ако сте одговорни према себи , свом здрављу и другима који Вас воле, предузмите основне кораке на време како бисте допринели спречавању даљој прогресији болести . Ослушкујте своје тело, сваки симптом поделите са стручним лицем и следите његове савете.

Сачувајте свој комфор живота и радне средине, јер то нема цену.

Exedol® - За здраву зглобну хрскавицу!

(ПР)