Истраживања показују да препарати калцијума повећавају ризик од шлога и инфаркта за 31 одсто, а истовремено незнатно смањују ризик од прелома костију. Ради се о тзв. Калцијумском парадоксу1, или једноставно речено чињеници да је нашим костима неопходан калцијум, а нашем срцу не.

Све је већи број студија које показују да људи имају више штете него користи од препарата калцијума, јер се он нагомилава у артеријама, а истовремено недовољно таложи у костима. Овај калцијумски парадокс није резултат премало калцијума у исхрани, већ премало витамина К2 и Д3, за који су најновија истраживања показала да у организму контролишу где се депонује калцијум.

Витамин Д побољшава способност вашег тела да апсорбује калцијум из хране у цревима, и побољшава здравље костију. Људи могу добити одговарајуц́е количине витамина Д од сунчеве светлости, али то није довољан извор витамина Д.

Потребно је узимати додатно витамин Д, путем хране или суплемената.

Да би тело затим било у стању да правилно искористи овај калцијум из хране, неопходан је витамин К2.

ВИТАМИН К2 ШТИТИ ОД ОСТЕОПОРОЗЕ И ПРЕЛОМА

Дуго се сматрало да је витамин Д3 довољан за смањење настанка остеопорозе и прелома. Међутим, најновија истраживања говоре супротно2. Наиме, да би се калцијум усмерио и уградио у кост, неопходан је витамин К2. У недостатку витамина К2, калцијум се не уграђује у кости, већ се таложи у меким ткивима као што су крвни судови. Последице овога су двоструке: кости постају порозне и лакше се ломе, а повећава се ризик од атеросклерозе и кардиоваскуларних болести.

Бројна клиничка испитивања су то и потврдила: витамин К2 доприноси смањењу губитка коштане масе, док у неким случајевима чак и помаже при повећању коштане масе3. Прикупљени докази из седам јапанских испитивања показују да додатак витамина К2 доприноси смањењу прелома кичмених пршљенова за чак 60 процената4. Витамин К2 са високом биорасположивости у организму, налази се у препарату Herbiko® K2D3®.

Витамин К2 и витамин Д3 су снажна комбинација која доприноси смањењу ризика од остеопорозе и смањењу ризика од прелома – Herbiko®K2D3®

Ова два нутријента су као делови слагалице: имају синергистични ефекат и постижу максималан ефекат само када се узимају заједно. Дакле, коришћењем витамина К2 и Д3, довољна количина калцијума доспева у крв и правилно се усмерава помажући да кости постану и остану чврсте и отпорне на преломе.

Мислите на своје кости!

Заштитите своју будућност! – Herbiko® K2D3®!

(ПР)