Интимно зближавање, без довољног познавања партнера, може да доведе до праве море уколико се догоди нешто непредвиђено. А ризик за то постоји увек уколико се не користе контрацептивна средства зашите. Са доласком пролећа и летњих врелих дана појачава се активност сексуалних хормона, а самим тим и сексуална жеља. Под високим температурама, оскудно одевени на улици, морској плажи или базену, људи лакше склапају познанства у којима често долази до тренутних сексуалних веза. Међутим, опуштеност и задовољство интимним тренуцима може да буде озбиљно нарушено сазнањем да је дошло до нежељене трудноће или неке полне инфекције, без обзира на то да ли се ради о случајном или сталном партнеру.

Сигурну заштиту може да обезбеди једино контрацепција, а колико је она важна и каква је њена улога, објашњава специјалиста гинекологије и акушерства професор др Лидија Тасић из ГАК "Народни фронт":

- Контрацепција је најсигурнији начин за планирање породице и заштиту од нежељене трудноће. Хормонска орална контрацепција, односно пилула, пружа најефикаснију заштиту од нежељене трудноће, а поседује још неколико важних предности за свеукупно здравље жене. Смањује ризик за оболевање од карцинома слузокоже материце и карцинома јајника, а смањен је и проценат јављања бенигних промена на дојкама. Што се тиче кондома, он представља најпоузданију заштиту од полно преносивих болести, које такође озбиљно могу да наруше здравље.

* На који се начин подиже свест о важности употребе контрацептивних средстава?

- Да би одређена особа овај вид заштите прихватила на прави начин, мора да се успостави добар однос пре свега у породици, између родитеља и деце, нарочито ћеркама мајке треба да објасне ризике сексуалних односа без заштите. За одабир најидеалнијег контрацептивног средства одговоран је гинеколог који одлуку доноси тек после детаљног разговора и прегледа. Значи, на релацији гинеколог-пацијент такође мора да се успостави добар и искрен однос пун поверења. Веома је важно да младе девојке, које тек улазе у тинејџерско доба, добију све опште информације везане за контрацепцију, са истицањем добрих и лоших страна. О томе треба да воде рачуна саветовалишта за контрацепцију, која треба да раде при сваком дому здравља, али и школе би требало да позивају стручњаке да тинејџерима држе предавања о томе шта подразумевају сигурни сексуални односи.

* На шта посебно треба да обрате пажњу?

- На сексуално преносиве болести које могу да оставе трајне последице на репродуктивно здравље. Од полно преносивих инфекција се треба заштитити јер многе од њих не праве никакве видљиве сметње, па особа често и не зна да је заражена. Због тога се и не лечи, па се обољење приликом сексуалних контаката шири даље. Зато треба да се користи кондом, јер једино он у потпуности штити од преноса хуманих папилома вируса (HPV), међу којима су и вируси онкогеног карактера. Онкогени вируси су опасни јер могу да доведу до премалигне болести грлића материце. Уколико се болест на време не дијагностикује биопсијом, а самим тим и не лечи, премалигно стање прелази у карцином грлића материце. Хумани папилома вируси су такође одговорни и за настанак премалигних и малигних промена на вулви, односно спољнем делу женских полних органа, познатом и као стидница. На срећу, малигне промене на овом делу тела жене нису тако честе.

* До чега доводе други HPV вируси?

- Одређени типови HPV вируса изазивају појаву шиљатих кондилома доњег гениталног тракта. Кондиломи су мекане брадавице, обично величине чиоде, издуженог или карфиоластог изгледа, црвенкасторужичасте боје или боје коже. Јављају се по кожи и слузокожи гениталија, у пределу око чмара, а понекад и на слузокожи усне дупље код особа које су упражњавале орални секс са зараженим партнером. Брадавице могу да се јаве и у мокраћном каналу или грлићу материце, што се не види голим оком. Ако се не лече, промене на грлићу материце могу да доведу и до карцинома. Оне могу да се јаве после неколико недеља, месеци, па и више година након сексуалног односа. Када ће се то десити, зависи од дужине инкубационог периода.

* Често се спомиње и chlamidia trachomatis?

- Она се такође преноси полним путем, али код мушкараца обично не даје симптоме. Код жена доводи до упалних процеса, који, уколико се не лече, могу да доведу и до стерилитета. Наравно, ако се лечи, жена може да затрудни. Хламидијаза се обично јавља код младих особа са већим бројем сексуалних партнера. Болест почиње једну до две недеље након сексуалног односа са инфицираним партнером, појавом жарења и пецкања у мокраћном каналу и благо замућеног или беличастог оскудног исцедка. Код великог броја инфицираних болест не изазива никакве сметње, па они, и не знајући, инфекцију шире даље. Дуго присутна а непримећена инфекција може да доведе до упале гениталних органа, а у коначном исходу и до неплодности. Зато и јесте неопходно да особе које су имале више сексуалних партнера, а нису користиле презервативе као заштиту, обавезно оду код лекара ради прегледа.

* На који начин се још ефикасно чува репродуктивно здравље?

- Хормонска орална контрацептивна пилула представља сигуран вид заштите, јер спречава овулацију и сазревање јајне ћелије. Здравој младој девојци нискодозажна пилула неће шкодити, али у терапијском смислу треба да се свакој особи препише индивидуално. Шта то значи? Није препоручљиво узимати контрацептивне пилуле по сопственом нахођењу или по препоруци другарица. Сваки организам је прича за себе, па је консултација са гинекологом неопходна. И не треба да се снебивају да потраже стручни савет, јер абортус због нежељене трудноће никако није начин планирања породице, а може да доведе и до тешких последица. Такође, није иста препорука за жене које су рађале, или су имале полно преносиве болести.


ВРСТУ ПИЛУЛЕ ОДРЕЂУЈЕ ЛЕКАР

Врсту оралне контрацептивне пилуле одређује лекар на основу детаљне анамнезе и прегледа. С обзиром на то да се пилуле међусобно разликују по дози естрогена и врсти прогестерона, неопходно је да се врста пилуле одређује индивидуално. Лекар је у обавези да корисници предочи не само начин употребе, већ и евентуалне нежељене споредне ефекте. А они могу да се испоље у виду муке, гађења, напетости у дојкама, промена расположења, оскудног неуредног крварења пролазног карактера током првих неколико менструалних циклуса - набраја др Тасић.


СПИРАЛА

Спирала, као интраутерински уложак, није контраиндикована код девојака које нису рађале, уколико неко друго контрацептивно средство из одређених разлога није прихватљиво. Овај вид заштите се чешће препоручује женама старијим од 35 година које имају неко хронично обољење (хипертензију, шећерну болест, епилепсију, мигренозне главобоље са неуролошким симптомима, обољење жучи) или су пушачи. За њих је спирала или кондом препоручљив вид заштите - истиче наша саговорница.