ПАЦИЈЕНТИ којима ће се убудуће радити венски бај-пас на срцу, у Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње", биће подвргнути новој no touch (без додира) хируршкој техници.

Ову технику је хирурзима "Дедиња" недавно практично показао професор др Домингос Рамос де Соуза са клинике "Оребро" у Шведској, који у интервјуу за "Новости каже:

- Циљ no touch методе је да се вена сафена, која се узима са ноге пацијента и њом се премошћава проблем на крвним судовима срца, не оштети.

* Зашто је битно да се вена сафена не оштети током операције?

- Зато што је најчешћи узрок за брзо пропадање венског бај-паса или графта траума, коју је тај крвни суд претрпео током узимања. Када дође до оштећења венског зида, дакле због начина на који се он узима, пацијент ће врло брзо имати потребу за новом интервенцијом. Истраживања су показала венски графт, када се уради стандардном процедуром, код свега око 50 одсто пацијената траје од пет до 10 година. Када се уради no touch методом, он буде скоро деценијско решење код више од 90 одсто пацијената, што је врло значајна разлика.

* Како се узима вена сафена, а да је уопште не додирујете?

- У стандардној процедури вена сафена се узима са ноге тако што се са ње скида околно ткиво, затим се продувава течношћу и потом уграђује у срце. У техници "без додира" или no touch, коју сам развио, вену сафену са ноге узимам заједно са околним ткивом и раздувавам је тек када је уградим у срце. Значи ниједног тренутка вена није додирнута хируршким инструментима, а то у огромној мери спречава оштећење њеног зида.

* У чему је још предност ове методе?

- Она доноси добробит милионима људи широм света. Венски бај-пас на срцу је најчешћа операција у хирургији уопште. Такође, када се венски бај-пас уради добро, смањује се потреба за поновном интервенцијом, што умногоме штеди новац, а значајно је за пацијента и за његову комфорност. Зато би сви они центри у свету који још не примењују ову хируршку технику, требало да је уведу, јер начин на који се вена сафена узима одређује и дужину њеног трајања.

* Да ли се no touch техника примењује и код артеријског бај-паса?

- Артеријски бај-пас или графт узима се од грудне артерије која се назива мамарија. Код њега је ова техника сувишна, јер је артеријски графт супериорнији и дуготрајнији у односу на венски.


ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ИСКУСТВА

* Kолико дуго примењујете ову методу узимања вене сафене?

- Техника је први пут настала почетком 90-их година прошлог века и од тада смо урадли многе студије и испитивања, који су потврдили њену ефикасност. Жао ми је да ни после три деценије преданог рада нису сви хируршки центри у свету увели ову методу.