Рана на стопалу се отвара и пре дијагнозе дијабетеса

И. Ковачић

субота, 13. 04. 2019. у 21:16

Рана на стопалу се отвара и пре дијагнозе дијабетеса

Проф др Чедомир Вучетић,фото К.Михајловић

Професор др Чедомир Вучетић, хирург ортопед, о најчешћој и једној од најтежих компликација шећерне болести и могућностима њеног лечења

РАНА на стопалу која тешко зараста може да буде први симптом шећерне болести, док је код 15 одсто већ оболелих од дијабетеса ова појава готово неизбежна компликација. Неретко, излечење је могуће само ампутацијом дела стопала, па чак и целог екстремитета, да би се спасао живот.

У интервјуу за "Новости", професор др Чедомир Вучетић, хирург ортопед Клиничког центра Србије и начелник Одељења за коштано-зглобне инфекције Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију, каже да се само у тој клиници годишње уради око 400 хируршких интервенција због компликација дијабетесног стопала, а од тога 100 интервенција одстрањивања неког дела болешћу захваћене ноге:

- Лечење дијабетесног стопала је захтевно и сложено, и овим здравственим проблемом, који може да узрокује озбиљне компликације опасне по живот, осим нас ортопеда, баве се и општи и васкуларни хирурзи, као и специјалисти пластичне и реконструктивне хирургије.

* Зашто код дијабетичара долази до отварања раница на стопалима, а не на неком другом делу тела?

- Дијабетес је болест која утиче на здравље крвних судова. С обзиром на то да се они налазе у свим ткивима и органима, значи да су сви системи људског тела угрожени. Међутим, први на удару су крајњи делови тела, а то су стопала. У њима су крвни судови ситни и зато се ту најпре испољавају последице отежане циркулације, која је узрок отварања ране. Осим слабе циркулације, додатна невоља је то што су стопала због ходања стално изложена притиску, па се процес ширења ране и развоја инфекције само убрзава.

* Да ли се дијабетесно стопало ствара постепено или може одједанпут да дође до упале?

- Прве промене на стопалу су некада толико мале да их пацијент примети тек када дође до отварања ране која не зараста. Међутим, неретко дијабетесно стопало може да буде први симптом постојања шећерне болести. Дакле, пацијент мисли да има неку компликацију жуља или инфекцију, дође на преглед и испостави се да има висок шећер, а да то није ни знао. Код одређеног броја оболелих од дијабетеса, до исхемије и гангрене екстремитета долази врло нагло, због тромбозе неког од већих крвних судова.

Проф др Чедомир Вучетић,фото К.Михајловић

* Од чега зависи да ли ће се развити компликације на стопалу?

- Да ли ће да дође до инфекције на стопалу, која може да захвати не само кожу већ и кост, тетиве, зглоб, зависи од тога колико дуго пацијент болује од дијабетеса, колико успешно држи ниво шећера у крви у границама нормале, да ли је пушач, да ли је гојазан, колико се креће, које је старосне доби... Углавном, када пацијент примети да му је нарушен осећај у неком делу стопала, да је кожа на том месту истањена или сува, или пак задебљала, требало би да потражи стручну помоћ.

* Може ли да се спречи отварање рана?

- Дијабетичари морају да свакодневно воде беспрекорну хигијену стопала, да мажу стопала кремама које кожи дају влажност и масноћу, да носе чарапе искључиво од природних материјала, као и одговарајућу обућу. Наравно, неопходно је да чешће прегледају своја стопала и да прате сваку промену на њима. Свако одсуство бола је алармантно, свако отварање ране, иако она може да делује као жуљ или гљивична инфекција, такође је знак за одлазак код лекара. Јер, ако је присутан дијабет, то значи да је имунитет ослабљен, па се инфекција много брже шири, а тешко се санира. Дакле, проблеми с променама на стоплу код дијабетеса се могу избећи или се може спречити да они буду већи.

Проф др Чедомир Вучетић,фото К.Михајловић

* Како се лечи дијабетесно стопало и колико дуго?

- Манифестације дијабетесног стопала су заиста многобројне. Може да дође до појаве мртвог ткива, накупљања гноја, инфекције кости... Дакле, само превијање и антибиотска терапија углавном нису довољни. Најчешће се ове промене санирају хируршки, и у тој хирургији се примењује читав спекатр процедура. Лечење дијабетесног стопала траје веома дуго. Примера ради, код здраве особе рана зараста за две до три недеље, а код дијабетичара месецима.

ЗА БОЛНИЦУ

* Колико је хитно да се пацијент јави лекару пошто примети раницу на свом стопалу?

- Ако неко има температуру и проблем са раницом на стопалу, значи да је за хитан пријем у болницу. Јер то су симптоми инфекције која је захватила цео организам и потребно је да се лекови дају интравенски.

Проф др Чедомир Вучетић,фото К.Михајловић

ДЕФОРМАЦИЈА

* Да ли услед дијабетеса може да дође до деформације стопала?

- Може, јер осим што оштећује крвне судове, шећерна болест оштећује и нерве. Та оштећења нерава су дијабетична полинеуропатија. Једна форма је артропатско стопало, што значи појаву деформитета зглобова стопала без бола. Зато настају деформације у виду спуштања свода стопала, или оно мало више иде у спољашњу страну. Обично ове промене настају постепено и нису болне, али с временом могу да се искомпликују појавом рана.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације