ДАЈТЕ СРЦУ ШАНСУ: Спречите инфаркт и оштећења крвних судова

понедељак, 15. 04. 2019. у 08:01

ДАЈТЕ СРЦУ ШАНСУ: Спречите инфаркт и оштећења крвних судова

Depositphotos

Да ли и колико волите себе? Да ли и колико бринете о свом здрављу? Да ли и у којој мери сте свесни да вам срце сваким својим откуцајем омогућује живот?

Да ли и колико волите себе? Да ли и колико бринете о свом здрављу? Да ли и у којој мери сте свесни да вам срце сваким својим откуцајем омогућује живот? Дајете ли подршку свом срцу да избегне најчешћи узрок смртности у Србији?Дајте свом срцу шансу и спречите инфаркт и оштећење крвих судова уз адекватну превенцију!

Велики је број особа у Србији који ће се препознати у тегобама срца и крвних судова. Од последица кардиоваскуларних болести у Србији годишње умре више од 55 хиљада људи. Симболично гледано, сваке године остајемо без популације једног Зајечара, Прокупља или Бора. Од свих болести, управо оне директно везане за срце и даље су апсолутни лидери по смртности. Статистика је поражавајућа, јер стопа смртности од кардиоваскуларних болести у нашој земљи износи око 50 одсто, а сваке године у Србији више од 15 хиљада људи доживи срчани удар.

Како постајемо ризична група за кардиоваскуларне тегобе?

Често чујемо да је стил живота један од фактора ризика, тачније наше лоше навике попут конзумирања цигарета, недовољне физичке активности, неуравнотежене исхране богате „лошим“ и прерађеним масноћама, недовољно одмора и сна, неопходног за регенерацију организма, стреса, коме дозволимо да нас савлада, и слично. Некад је ризик везан и за старосну доб или пол – посебно имајући у виду жене у периоду менопаузе. Међу ризицима за кардиоваскуларне болести се свакако налазе и висок крвни притисак, дијабетес, гојазност и све чешће у јавности помињан хомоцистеин, који директно делује (негативно) на крвне судове. Ако знамо да нам је здравље крвних судова, тј њихова очуваност и проходност важна због снабдевања срца кисеоником и његовог правилног рада, биће јасније зашто је важно да смањимо њихов ризик оштећења.

Шта је хомоцистеин и зашто је „опасан“ по крвне судове?

Хомоцистеин је аминокиселина, већ присутна у нашем организму. Хомоцистеин настаје из аминокиселине метионин, која се најчешће налази у животињским протеинима (месу, млеку, јајима), и њега уносимо путем исхране у организам. Уколико у организму нема довољно витамина Б и активног облика фолне киселине, хомоцистеин неће моћи да се претвори у цистеин, који даље има задатак да омогући природни имунитет ћелијама. Услед таквог недостатка витамина, долази до повећања и таложења количине хомоцистеина, што оштећује зидове крвних судова. На тим оштећеним деловима крвних судова се даље таложи холестерол, и временом долази до сужења крвног суда. Тако се ствара подлога за формирање крвног угрушка, а кад се крвни суд срца запуши, проток крви се зауставља, срце полако остаје без кисеоника и хранљивих састојака, услед чега се срчани мишић оштећује, и настаје инфаркт.

Постоје и бројни физиолошки фактори који доводе до повећања нивоа хомоцистеина, као што су старосна доб и пол. Код жена у менопаузи, када по правилу опадне ниво естрогена, постоји повећан ризик за настанак кардиоваскуларних болести, и код њих је обично висока вредност хомоцистеина у крви.

Такође, пасиван начин живота, неуравнотежена исхрана, као и конзумирање цигарета , у значајној мери утичу на повећање нивоа хомоцистеина.

Познато је такође, да се са годинама концентрација витамина у организму смањује, тј. да потребе за витаминима како старимо постају веће, а посебно комплекса Б витамина, чији дефицит утиче на повећање нивоа хомоцистеина у крви.

Неки лекови (бруфен, диклофен, орални антидијабетици), чак доводе до повећања нивоа хомоцистеина, јер битно смањују апсорпцјиу витамина Б групе.

Чак и Аспирин (или неки други производ са ацетилсалицилном киселином), који се препоручује у превенцији стварања угрушака, повећава излучивање фолне киселине из организма – зато се често уз Аспирин препоручује и узимање суплемента који у саставу има активан облик фолне киселине и комплекс Б витамина (као нпр. CARDIOvitamin®. Такође, познато је да скоро трећина људи који узимају Аспирин/АСА (ацетилсалицилна киселина), не реагује адекватно на ту терапију, па ризик остаје велики.

Када говоримо о фолној киселини, која је важна за метаболизам хомоцистеина, познат је податак да у Србији више од половине људи (око 58 одсто), има наслеђену генетску грешку – поремећај, због кога нису у могућности да фолну киселину унету храном преведу у њен активан облик – фолат. Због тога, временом долази до оштећења крвних судова и развоја срчаних тегоба.

Порука за све – шта да урадимо у циљу очувања и унапређења здравља срца и крвних судова?!

Превенција је веома битна, а у духу нашег народа је нажалост другачија пракса. Зато је битно да ипак мењамо наше животне навике – да водимо активнији живот (макар то подразумевало само свакодневну шетњу по крају у коме боравимо), да се боље информишемо о ризицима по здравље и код фармацеута, као и код лекара- макар једном годишње код кардиолога, да нам исхрана буде редовна и што разноврснија, да редовно меримо крвни притисак, а с времена на време да урадимо анализу крвне слике и нивоа хомоцистеина у крви! То је посебно важно за све који имају у породици неког ко болује од болести срца, јер то указује да и ми можемо бити под повећаним ризиком.

Светска здравствена организација, која често спроводи истраживања, наводи да се чак ¾ укупног броја фаталних исхода може спречити или предупредити- променама у стилу живота.

Какав производ за превенцију здравља срца и крвних судова треба да изаберемо?

Имајући у виду неопходност одржавања под контролом нивоа хомоцистеина (један од фактора ризика), и често неопходност примене АСА, тј. Аспирина, како би се спречило згрушавање крви, пожељно је да бирамо такав суплемент/препарат, који ће у себи већ имати активан облик фолне киселине и комплекс витамина Б, како би удружени деловали на смањење ризика од срчаног и можаног удара. Пожељно је да се у таквом производу додају још и витамин Д (кога већина људи нема довољно у организму), као и витамин Ц.

CARDIOvitamin® уз Аспирин може бити одличан избор производа за помоћ, у циљу доприноса снижавања нивоа хомоцистеина и смањења ризика од срчаног и можданог удара.

Дајте вашем срцу шансу, пажљиво га пратите, чувајте, негујте и храните правим витаминима - јер оно сваки дан, свих 24х куца баш и само за ВАС!

(ПР)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације