Сколиозу исправљају без лекова и операције

Б. Радивојевић

03. 03. 2019. у 15:43

Сколиозу исправљају без лекова и операције
Дечје одељење за рехабилитацију у специјалној болници Бања Ковиљача, која обележава три деценије постојања, и даље је јединствено у Европи

Специјална болница Бања Ковиљача обележава три деценије од оснивања првог, Дечјег одељења за рехаблитацију. Од 1. марта 1899. године, када је отворено, на овом одељењу, једном од најбољих у Србији и овом делу Европе, амбулантно или стационарно лечено је више од 41.000 малишана.

Овде се лече и рехабилитују деца са урођеним аномалијама, деформитетима и повредама локомоторног апарата, лезијама периферних нерава и централног нервног система, реуматским обољењима у фази ремисије, неуромиопатским обољењима, стеченим деформитетима кичменог стуба и болестима раста, кашњењем у психомоторном развоју, након операције кукова (због урођеног ишчашења кукова, епифизеолизе, Пертесове болести), повреда при рођењу...

- Ово одељење, основано у сарадњи са колегама из Универзитетске дечје болнице у Тиршовој, која је касније проширена и на Институт за мајку и дете, Институт за ортопедско-хируршке болести Бањица, Реуматолошки институт и Клинику за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду, комплетно је реновирано - каже примаријус Александар Јокић, директор Специјалне болнице Бања Ковиљача. - У вили "Херцеговина", која је сада потпуно прилагођена потребама најмлађих пацијената, имамо 100 постеља за децу и пратиоце, а у истој згради се обављају и све терапијске процедуре.

Ту су две кинезисале за бебе до годину дана и за старије малишане, затим радна терапија, електротерапија, хидро-кинези терапија у базену или хабард кади, подводна масажа, парафино терапија. У сумпоровитом купатилу за децу старију од годину дана примењује се пелоид.

- Из године у годину знатно се повећава број најмлађих пацијената - објашњава др Јокић. - Они долазе искључиво са упутом и о трошку Фонда за здравствено осигурање. Од 2016. године дуплиран је њихов број. Не бих рекао да је то последица пораста патологија међу најмлађима које ми овде лечимо, него чињенице да држава упућује све више деце на рехабилитацију. Рецимо, 2016. године имали смо 1.600 најмлађих пацијената, а прошле године 2.700. Три године заредом мењамо уговор са РФЗО, и сваки пут се повећава број деце која могу овде да се лече. Ми смо пример да није тачно да само у иностранству постоје добри услови за рехаблитацију најмлађих. Наши резултати у рехабилитацији деце су одлични, и презентујемо их како на домаћим, тако и на стручним конгресима у иностранству.

Др Александар Јокић

На овом одељењу примењује се, у Србији нова, а у свету већ прихваћена метода неоперативног лечења сколиозе, тзв. шорт метода, код деце старије од осам година. Методу је из Шпаније "донела" др Мила Јелачић из Новог Сада, коју је Болница у Бањи Ковиљачи ангажовала као стручног консултанта.

- Обучили смо једног лекара и пет виших физиотерапеута и опремили одељење свим што је потребно за ову методу, тако да је он њеног увођења знатно повећан број деце која долазе на рехабилитацију, јер очигледно доста најмлађих има проблем са сколиозом - прича др Јокић. - Резултати су веома добри.

ЛЕКОВИТО БЛАТО

Доктор Александар Јокић каже да је примена сумпоровитог пелоида Бање Ковиљаче код деце јединствена у светској балнеологији:

- Пелоид даје одличне резултате у лечењу неких обољења код малишана, а далеко је мање агресиван од лекова, нарочито од операција. У савременој медицини постоји тежња да се избегну агресивне методе, почев од лекова и операција до разних зрачења, нарочито ако узрокују алергију и друге компликације. Са друге стране, у балнеотерапији користе се природни неинвазивни фактори, чиме деца добијају шансу за квалитетније лечење без пропратних последица. Терапијске могућности нашег бањског блата доказане су научно, и у пракси се стално потврђују.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације