Рак није тајна

М. Јунгић

08. 02. 2019. у 13:15

Рак није тајна

Марија Перовић Фото Приватна архивa

Редитељка Маријa Перовић о серији "Груди", која у марту стиже на РТС

ДА није било прославе годишњице матуре у Никшићу, редитељка Марија Перовић можда никада не би сазнала да се, као тајна, крије да три жене из њене генерације имају проблем са канцером груди. Шокирана тим открићем, дошла је на идеју да сними серију "Груди" (четири епизоде), коју су пре пола године видели гледаоци у Црној Гори, а у марту ћемо је гледати и на РТС-у.

Мада је била сарадник у разним фазама сценарија, Перовићева, за "Новости", открива да је захвална сценаристкињи Владислави Војновић што је ову топлу причу о пријатељству и љубави испричала на шармантан и духовит начин.

- Јунакиње су веселе жене на прагу 40-их (Нада Шаргин, Дубравка Дракић, Марија Шкаричић) - каже наша саговорница. - Оне, уз најбољег друга (Војина Ћетковића), са којим је свака имала понешто, у три дана, на различите начине, мењају своје животе. Ова прича, о онима који имају воље да живот назову правим именом, не би била таква да у њој не постоји једна баба (Мира Бањац), типично-атипични Енглез (Пеђа Бјелац), тинејџери (Јелена Ђукић и Данило Лончаревић), као и криминалац бизнисмен (Бане Поповић). Свега овога не би било без глумице и копродуценткиње Дубравке Дракић. Без њене воље, снаге, вештине и утицаја, можда бих негде посустала.

Прочитајте још - Од рака дојке у Србији умру четири жене дневно

* Како сте одабрали глумце?

- Желела сам да они буду из Црне Горе, Србије и Хрватске, а да међусобно "кликну". Огромна срећа је што смо снимали у Никшићу, па су сви били измештени из својих окружења, због чега су се на прави начин посветили "Грудима". Били су подршка једни другима, баш као и ликови у серији. Оно што је заједничко за све три јунакиње је да свака има неки проблем са грудима, било да је у "глави" или објективан.

* Први пут сарађујете са Пеђом Бјелцем, вашим животним сапутником. Да ли вас је "слушао" на снимању?

- Пеђа је био одличан избор за лик Филипа, другачији од улога у којима га гледате, јер је други идеалан мушкарац у серији. Ако занемаримо главне јунакиње, ово је прича о Фукију и Филипу, двојици идеалних мушкараца, а таквих нема. Серија је женска, у креативном смислу, па смо осмислиле јунаке какве нисмо среле у животу. А сигурно постоје. Пеђа је био један од омиљенијих глумаца на сету. Припремио се за улогу као и сви, и није ту било простора да ме "слуша". Поседујем конзервативни, изумрли кодекс у којем не хвалим "своје", чак се више посветим другима. Мислила сам да ми је то врлина, да не буде "повластица", а из овог искуства схватам да ми је "мана", али свако има право на своје виђење.

Војин Ћетковић и Нада Шаргин Фото Милош Звицер

* Планирате ли да снимите истоимени филм?

- Филм је у постпродукцији и другачији је од серије, по жанру и емоцији. Средства смо добили од Филмског центра Црне Горе и Хрватског аудио-визуелног центра. А са ангажманом креативне екипе из Србије, то је регионална прича!

Прочитајте још - Руски научници повећавају ефикасност лечења рака

ЗНАЧАЈ ПРЕВЕНТИВЕ

БОРБА против канцера дојке, једна од кључних тема серије, наслања се на кампању РТС-а и Министарства здравља под називом "Рак је излечив", која је у току већ годину дана, а има за циљ да укаже на значај превентивних мера у борби са канцером.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације