Из инфицираног ткива у виличној кости бактерије доспевају у крвоток или лимфоток одакле се преносе до најудаљенијих органа.

Страдају зглобови, мишићи, лигаменти и кости, убрзава се процес остеопорозе, дијабетеса, реуматоидног артритиса...

О здрављу уста и зуба водите рачуна од најранијег детињства, да бисте их очували од каријеса и других болести потпорног апарата, односно десни, у одраслом добу. Судећи по квалитету и броју зуба наше нације ово је лакше рећи него учинити. Извештаји стоматолошких служби из 160 домова здравља у Србији показују да ни најмлађи немају све здраве зубе. То је установљено код чак 30 одсто трогодишњака. Како време одрастања одмиче проценат покварених зуба је све израженији, па тако, примера ради, тек 17,3 одсто дванаестогодишњака може да се похвали да има све здраве зубе.

До чега све могу, у ширем смислу речи, да доведу каријес и пародонтопатија, најчешћа обољења усне дупље, објашњава специјалиста оралне хирургије професор др Алекса Марковић из Клинике за оралну хирургију Стоматолошког факултета у Београду:

- Нелечени каријес и активна пародонтопатија временом доводе до губитка зуба што онемогућава адекватну исхрану, а утиче и на социјалне интеракције, па самим тим и на квалитет живота појединца. Каријес уништава зуб, а уколико се на време не лечи омогућава продор микроорганизмима из усне дупље до пулпе, односно зубног нерва. Када се то догоди долази до запаљења пулпе, одакле се инфекција преко канала корена зуба преноси у виличну кост. Из инфицираног ткива у виличној кости бактерије доспевају у крвоток или лимфоток одакле се преносе до разних, чак и удаљених органа, доводећи до одређених патолошких дешавања и настанка обољења.

* Која су најчешћа обољења изазвана зубним бактеријским жариштима?

- Такозвана консекутивна, односно обољења удаљених органа најчешће се дешавају на локомоторном систему, који сачињавају зглобови, мишићи, лигаменти и кости. У последичном смислу може да се јави реуматоидни артритис, спондилитис (обољење кичмених пршљенова), мијалгија (болести мишића) и лумбаго (обољење крсног дела кичме). Истраживање спроведено на нашој Клиници за пародонтологију и оралну медицину показало је да од 3.000 болесника са консекутивним обољењем, чак 2.400 је имало неко обољење локомоторног система чији се узрок налазио у жаришту зуба.

* Због нелечених зуба и десни, који су још органи угрожени?

- Многобројна истраживања показују везу пародонталног обољења са болестима срца. Упала десни и пародонтопатија повећавају ризик за настанак обољења срца, а такође доводе до погоршања постојеће срчане болести. Стварање бактеријских плакова, односно наслага на крвним судовима који доводе до атеросклерозе, повезани су са бактеријским плаком у усној дупљи. Атеросклероза је опасно обољење јер доводи до сужења крвних судова, а у даљем току болести може да изазове инфаркт миокарда и шлог. Истраживање на београдском Стоматолошком факултету показало је да су код пацијената лечених од атеросклерозе на Клиници за васкуларне болести, а који су имали и активну пародонтопатију, бактерије заједничке за оба обољења.

* Које су још болести уско повезане са болестима уста и зуба?

- На основу вишедеценијских истраживања несумњиво је доказана узајамна, двосмерна веза, између дијабетеса и пародонтопатије. Зна се да је контрола свих упалних процеса у устима од кључног значаја за контролу дијабетеса. У том смислу, важно је да пацијенти који болују од шећерне болести имају сазнања о значају оралног здравља и важности редовних посета стоматологу. За њих би било добро да се у програм терапије укључи и контрола код стоматолога.

* На шта још треба обратити пажњу?

- Код остеопорозе је изузетно важно да се води рачуна о здрављу зуба, јер смањена густина костију иде у прилог бржем губитку потпоре зуба. Хоћу да кажем да постоји веза између остеопорозе и губитка кости у вилицама, односно зубне потпоре, а даље и зуба. Треба водити рачуна још о нечему. Остеопороза најчешће погађа жене старије и средње доби, које углавном пију лекове да би ток болести успориле. Међутим, ти лекови могу да компликују зарастање рана код неких стоматолошких хируршких интервенција. Да би се оваква ситуација избегла било би добро да пре отпочињања терапије остеопорозе у потпуности санирају усну дупљу.

* Где још постоји директна веза инфекција усне дупље и појединих болести?

- Инфекције у усној дупљи, нарочито код пародонтопатије, у директној су вези са запаљенским и аутоимуним обољењима као што су реуматоидни артритис и системски лупус. Као код дијабетеса и овде је веза двосмерна. Контрола једне болести води ка бољој прогнози друге, али и погоршање једног обољења води лошијој прогнози и бржем напредовању другог обољења. Бактерије из усне дупље могу доспети и у плућа, повећавајући ризик да дође до њихове бактеријске упале. Малигна обољења и терапија која се спроводи у њиховом лечењу такође имају одређену повезаност са упалним процесима у устима. Научници су открили да мушкарци са упалом десни или пародонтопатијом имају 49 одсто веће шансе да оболе од карцинома бубрега, 54 одсто од карцинома панкреаса и 30 одсто већу вероватноћу да оболе од малигних обољења крви!


ПРЕВЕНТИВА

Орална хигијена је једна од најзначајнијих мера очувања здравља уста и зуба. Подразумева коришћење одговарајућег прибора, правилну технику извођења, одговарајуће време, учесталост и редовност прања зуба. Темељно четкање зуба ујутру, увече, као и након оброка поспешује уклањање створених наслага. Повремено је пожељно четкати и језик, јер бактерије воле да се задржавају и на таквим местима. Једном дневно требало би користити конац и међузубну четкицу. Коришћењу водица за испирање уста требало би прибећи ако и поред беспрекорне хигијене постоји упала десни. Значајна мера у спречавању настанка обољења уста и зуба подразумева редовне посете стоматологу. У том смислу деца треба да посећују зубара сваких три до шест месеци, а одрасли једном годишње - наглашава овај стручњак.


ЛЕПЕЗА БОЛЕСТИ

Уртикарија, односно копривњача, екцем, акне и алопеција на кожи, такође могу бити проузроковане микроорганизмима из зубних жаришта. Доказано је и да нелечени каријес може да изазове бронхијалну астму, обољења ока (конјунктивитис, упала очног нерва, глауком), болести бубрега и органа за варење - упозорава наш саговорник.


ТРУДНОЋА

Болести уста и зуба могу да доведу до превременог порођаја и спонтаних абортуса, показала су истраживања нашег факултета, спроведена код трудница и превремено порођених жена. Стога је веома битно информисати жене о важности здравља уста и зуба током планирања трудноће, како би се избегао ризик од настанка оваквих компликација - истиче др Марковић.