ВЕСТ да је стављање биолошких белока за терапију псоријазе на позитивну листу Републичкпог фонда за здравствено осигурање, што подразумева да се ова терапија издаје о трошку осигурања, један од приоритета за здравствени систем Србије, за Удружење оболелих од псоријазе знак је да су држава и струка препознали тежину и озбиљност овог обољења и да ће пацијенти у нашој земљи након 10 година чекања, коначно добити лекове који драматично мењају ток ове болести, умањују њихове патње и омогућавају им да живе нормално и квалитетно.

Према проценама здравствених стручњака од псоријазе је у Србији оболело око 140.000 људи, а од тога око 10-20 одсто има тежи облик болести. И најтежи облици псоријазе у Србији се лече више деценија старим терапијама које нису довољно ефикасне, а имају много нежељених ефеката.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лечење псоријазе на природан начин

- Поздрављамо напоре Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање и стручних комисија да биолошки лекови за псоријазу буду што пре доступни. Процена је да око 300 пацијената у Србији више нема терапијских могућности и да су за њих биолошки лекови једино ефикасно решење - каже председник Удружења оболелих од псоријазе 3П Владимир Кецић.

Кецић подсећа да је псоријаза тешка аутоимуна болест која осим драматичних промена на кожи, изазива читав низ других комплексних здравствених проблема али и стигматизацију оболелих.

-И код најтежих облика псоријазе применом биолошких терапија до те мере умањују се симптоми и последице болести, да се живот оболелих сасвим нормализује, смањује се оптерећење пацијената, породице и друштва и трошкови здравственог система- каже Кецић. Све земље у региону имају дугогодишња добра искуства у примени биолошке терапије у лечењу псоријазе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Живот са псоријазом

Кецић подсећа да Хрватска, Словенија, Мађарска и Бугарска имају на располагању савремене биолошке лекова за терапију тешких форми псоријазе што значајно унапређује третман пацијената.