После неуспешног улепшавања, на - лечење!

А. Васић

понедељак, 10. 09. 2018. у 17:15

После неуспешног улепшавања, на - лечење!

Фото: Т. Ћирић / Професорка Лидија Кандолф Секуловић

Професорка Лидија Кандолф Секуловић о могућим ризицима подвргавања естетским третманима: Нестручно урађени хемијски пилинзи могу да направе ожиљке, после трајне шминке често се јављају алергијске реакције...

НИЈЕ реткост да они који покушавају да се улепшају и подмладе из козметичког салона одлазе право код лекара специјалисте, како би санирали штету која је настала на лицу и телу. Лош квалитет препарата и недовољна обученост кадра су главни разлози што се уместо жељеног ефекта појављују ожиљци, ране и вирусне инфекције које могу да настану након хемијских пилинга, ботокса и мезотерапије, који се раде ван лекарских ординација.

У интервјуу, за "Новости", професорка Лидија Кандолф Секуловић, начелник Одељења за кожне и полне болести Војномедицинске академије, упозорава да је изузетно важно упознати се са свим могућим ризицима пре сваке интервенције на кожи, али и добро се распитати за стручност, услове рада онога коме поверавате своје тело.

- Проблем је што ове процедуре нису довољно законски регулисане, па се не зна са сигурношћу ко, када и како може да их изводи - каже проф. Кандолф. - Све више жена и мушкараца подвргава се третманима из домена дерматолога или хирурга пластичара, код особа без квалификација, само зато што је у том случају цена захвата нижа.

* Од чега све зависи да ли ће медицински естетски третман да буде успешан?

- Успех било какве интервенције зависи од тога ко је обавља, где и каквим препаратима. Због приступачније цене, многи се одлучују за непроверене салоне, где се често убризгавају препарати готово непознатог састава. Зато најпре треба проверити да ли је препарат који се нуди регистрован у Агенцији за лекове. Препорука је да се за поједине интервенције потпише пристанак и ураде фотографије пре и после захвата. Чак и за класичан третман чишћења лица, потребно је знати код којих особа овакав третман треба спроводити, а кога треба послати код дерматолога на лечење. До сада се врло површно приступало тим стварима код нас, због чега је тренутно у току унапређење законске процедуре у области естетских интервенција.

ОД БОТОКСА МОЖЕ ДА СЕ СПУСТИ КАПАК * О чему треба размислити пре убризгавања ткз. ботокса? - Код ботулинског неуромодулатора који се убризгава у циљу подмлађивања, најпре треба проверити да ли је регистрован и да ли постоји ознака провере квалитета на производу. Без тога не можете знати да ли нешто што треба да има 10 јединица заправо има 20. То може да доведе до превелике парализе мишића, асиметрије лица и "падања" капака или усне. То се такође дешава и када је препарат у реду, али се ботокс убризга у погрешну тачку. Нежељени ефекат траје колико и сам ефекат ботокса, а то је неколико месеци.

* Које третмане лица могу да раде козметичари, а за које је потребан лекар?

- "Груба" подела јесте на површинске интервенције које раде обучени козметичари, и инвазивне, које раде лекари специјалисти. У прву групу убрајају се нега лица, маске, класичан третман чишћења, микродермоабразија и површински пилинзи. Све остало, што иде даље од најповршнијег, рожастог слоја коже, убраја се у инвазивне третмане. То су, на пример, дубљи хемијски пилинзи који спадају у домен медицинских и интервенције које подразумевају убризгавање различитих супстанци (хијалуронска киселина, ботулински токсин, мезотерапија иглом).

* Да ли је и трајна шминка козметички третман?

- То је заправо убризгавање боја у површни слој коже, слично као и код тетоважа. Најчешћи проблем са којим се сусрећемо јесу алергијске реакције у виду црвенила и отока тог дела тела, стварања гранулома на месту примене пигмента, као и ожиљака који се потпуно непредвидиво могу јавити на месту примене. Будући да такви пигменти дуго остају у кожи, реакције могу на дуже стазе да праве проблеме. Оно што је специфично јесте да таква реакција често не може да се предвиди. Можете да радите процедуру више пута, па да се тек после 15. пута појави реакција. Кожа на рубовима капака је свакако најтања и најосетљивија за било какве интервенције, па и када је у питању трајна шминка.

* Колико често хемијски пилинзи изазивају нежељене реакције?

- Осим нежељених реакција након хемијских пилинга које настају након нестручно урађеног третмана, проблеми најчешће настају када се пацијент не придржава стручних савета. Они подразумевају чување од сунца због различитих диспигментација, избегавање сауна, базена и активности које могу да доведу до инфекција, јер је уклоњена баријера коже. Може да дође до реактивације херпес вируса, са појавом вирусне инфекције која се шири на читаву кожу лица. Када се ради о дубљим пилинзима, може да дође до стварања нових ожиљака. Тога треба бити свестан пре него што се одлучите на третман.

* Које компликације стварају тзв. филери?

- Код филера је јако важан квалитет, јер постоји много случајева када примењени препарати нису регистровани у Европској унији и Србији, већ су увезени из неразвијених земаља, без спроведене контроле квалитета. Тада се појављују оток, црвенило, свраб и бол, који понекад захтевају вишемесечно лечење. Осим тога, може да дође до некрозе ткива, уколико филер није стављен на право место и крвни суд је притиснут. У том случају, долази до стварања рана и ожиљака, што је једна од најтежих последица.

* О чему треба водити рачуна када су у питању хијалурон и мезотерапија?

- Када се уради са провереним препаратима, хијалурон се нормално разграђује након неколико месеци. Ипак, постоји ризик од стварања гранулома, односно ситних утврднућа на местима убода, јер ткиво реагује на супстанцу која је убризгана. Ту се примењује тзв. хијалуронидаза, која може да "разгради" овакав гранулом. С друге стране, мезотерапијом се супстанце убризгавају директно у дерм, због чега постоји ризик да имунолошки систем реагује, да се створи црвенило, оток или инфекција.

* Како и колико дуго се лече ови проблеми?

- За алергије, прописује се терапија кортикостероидима, која се примењује системски или локално. Чак и код најједноставнијих козметичких процедура, које су на најповршнијем слоју коже, могу да се јаве контактне алергијске реакције на препарате који се користе. Реактивација херпес вируса захтева антивирусне лекове, а примена антибиотика индикована је код бактеријских инфекција. Ако је проблем настао због непровереног препарата и синтетских материјала који се стављају, нежељене реакције могу да трају све док се материјал не ресорбује у телу, те лечење траје месецима. Слично је и са пигментацијама које могу настати после хемијских пилинга, које се морају третирати месецима.

ПИГМЕНТ ИЗБЛЕДИ, АЛИ НЕ НЕСТАНЕ

* Често се заборавља да је уклањање трајне шминке често проблематичније од самог шминкања?

- Скидање трајне шминке је слично као скидање тетоваже. Кад ставите пигмент и након тога хоћете да га уништите, потребно је да се он ресорбује у самом ткиву, односно дерму. Код трајне шминке, то никада није могуће у потпуности. Пигмент може да избледи, али не може да нестане. Уколико се ради о обрвама, потребно је знати да длака на неким местима најчешће потпуно престаје са растом. Када се боја ставља само на површни слој коже, то се исперута и нестаје.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације