Прво старе плућа, јетра нам је најдуговечнија

З. О. Ј.

уторак, 04. 09. 2018. у 17:02

Прво старе плућа, јетра нам је најдуговечнија

Depositphotos

Неки органи у процес старења улазе веома рано, док су други успоренији, установили су француски истраживачи

Да ли знате да се наше биолошко старење, препознатљиво најпре по кожи, не подудара са старењем других органа. Неки органи у тај процес улазе веома рано, док су други успоренији, установили су француски истраживачи.

* Плућа почињу да старе већ са навршених 20 година, што се испољава успореним смањивањем капацитета. До 40. код појединих особа већ су видљиви знаци губитка даха, а јављају се због делимичног укрућивања мишића и ребара.

* Мозак, такође, почиње да стари са 20 година, па тако, од почетних сто милијарди неурона, до 40. губимо и до 10.000 неурона дневно, што утиче на памћење, координацију и свеукупно функционисање мозга. Највећи проблем представља пропадање међућелијског простора, јер се онемогућава нормалан проток информација на међућелијском нивоу у мозгу.

* Кожа почиње да стари после 25. године, а мишићи губе на тонусу и снази од 30.

* Груди жена почињу да старе са навршених 35 година. Тада почињу да се смањују и губе на пуноћи, а ареоле око брадавица се шире. Од тог тренутка повећава се и ризик од рака дојке, који, истина, није у директној вези са физичким променама.

* Кости губе квалитет после 35, а зуби од 40. године.

* Очи почињу да старе са навршених 40, баш као и срце.

* Бубрези и простата почињу да старе од 50.

* Слух почиње да пропада од средине педесетих баш као и црева. До тог тренутка, уколико су здрава, црева обезбеђују добру равнотежу између штетних и корисних бактерија. Од 55. ниво корисних бактерија значајно опада, што се препознаје по слабом варењу и већем ризику од цревних болести.

* Чуло укуса и мириса почиње да се губи од 60. године.

* Глас почиње да стари од 65, а препознаје се по томе што постаје тиши и храпавији. Код мушкараца постаје тањи и виши, а код жена нижи.

* Мокраћна бешика почиње да стари након 65. године. Тада почиње неконтролисано да се опушта и стеже, чак и када није пуна, јер њен капацитет постаје дупло мањи него код млађих. Жене су на ову промену осетљивије, јер након менопаузе мокраћни канал постаје тањи и слабији, па је теже задржати мокрење.

* Јетра је најдуговечнија и почиње да стари тек са навршених 70 година.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације