Фасета улепшава, а круница мења зуб

недеља, 06. 05. 2018. у 21:46

Фасета улепшава, а круница мења зуб
Како се и по којим критеријумима бира најбоља техника за надоградњу, избељивање или корекцију облика зуба. Код ломова и већих кварова решење је вештачки зуб, металокерамички или керамички

УКОЛИКО желите да побољшате изглед зуба, да посветлите боју, смањите размак и промените облик неопходне су вам фасете. Али, ако вам је зуб поломљен, под великом је пломбом или је већим делом уништен због каријеса саветује се израда крунице, потпуно вештачког зуба. Фасете и крунице по питању изгледа зуба могу да постигну исти ефекат, али се по техници израде и примени сасвим разликују.

Докторка Бранка Трифковић са Килинке за стоматолошку протетику Стоматолошког факултета Универзитета у Београду каже да се код уградње фасета зуби минимално брусе са предње и евентуално бочне стране, или се не брусе уопште, док се за круницу зуб максимално бруси:

- Основна разлика између фасета и круница је у количини уклоњене зубне супстанце - каже наша саговорница. - Осим тога фасете се израђују на виталним зубима, док крунице могу да се раде и на виталним зубима, и на онима којима је извађен живац.

Докторка Трифковић каже да поједини стоматолози праве компромис са пацијентом па уграђују фасете и на "мртав" зуб, али да ова пракса није прихватљиво решење јер такав зуб лако и брзо може да пукне, поготово ако је загрижај лош или је зуб оптерећен.

- Фасетама зуби могу да се посветле за чак четири нијансе - прича др Бранка Трифковић. - Такође, њима могу да се попуне ћошкови који недостају, да се продуже зуби који су краћи и да се постигне савршена симетрија. Уграђују се и на доње и на горње зубе, углавном од очњака до очњака горњих зуба или од петице до петице у горњој и доњој вилици ако то начин жвакања пацијента дозвољава.

Наша саговорница објашњава да се технике израде и уградње фасета усавршавају из године у годину и да се постиже остварење високих естетских захтева. Фасете трају најмање пет година, а у досадашњој пракси, како напомиње др Трифковић, није јој се десило да се зуб поквари испод фасете.

- Када се фасета уклања, што би било неопходно у случају већег квара зуба, она се сече и не може поново да се врати, дакле мора да се изради нова - објашњава др Трифковић.

Они који пате од шкргутања зубима или грицкају нокте не могу да мењају изглед зуба помоћу ове врсте протетике. Њима су на располагању једино крунице.

- Код нас су најзаступљеније металокерамичке крунице које у себи имају металну основу и преко тога керамику - каже др Трифковић. - Разлог томе је што су оне дупло јефтиније од керамичких круница које се израђују од различите врсте керамика. Керамичке круне јесу скупље али су много боље јер су биолошки прихватљивије за организам док металокерамичке крунице које обично садрже кобалт и хром испуштају јоне метала у десни због чега они могу да поцрне и да се појаве "тетоваже" што је естетски неприхватљиво. Такође, због метала може да се појави црна ивица на месту где се зуб спаја са деснима.

Ипак, напомиње др Трифковић, металокерамичке крунице нису токсичне за организам већ имају само естетски нусефекат.

- Вешти техничари могу врхунски да израде како керамичке тако и металокерамичке крунице, чији је век трајања такође најмање пет година - каже наша саговорница.

Иако су керамичке крунице естетски савршеније од металокерамичких постоје стања када оне не могу да надоместе зуб.

- Керамичке крунице не могу да се примене ако постоји склоност ка парадонтопатији, затим где постоји потреба да се повезује већи број зуба у мостове, код пацијента који имају атипичне форме загрижаја и код пацијената који пате од шкргутања зубима (бруксизма).


ДЕТАЉНО ПЛАНИРАЊЕ

Израда фасета, према речима др Бранке Трифковић, захтева детаљно планирање. Зубар најпре анализира жеље пацијента и постојеће могућности. Током израде постоји више поступака, а најчешће су заступљене две врсте планирања. Најсавременије је планирање помоћу дигиталне фотографије зуба на основу које се прави прелиминарни план изгледа фасета, тако да пацијент може да види како ће зуби да изгледају под њима. Након одобрења фасете може да изради посебна машина под компијутерским надзором. Други начин је узимање отиска зуба и прављење прототипа фасета од јефтинијег композитног материјала које се постављају пацијенту да би видео како ће да изгледају "нови" зуби, а потом се фасете на основу истог плана израђују од керамике и трајно цементирају.


ЦЕНЕ

Цена је оно што пацијенте, бар оне са ограниченим буџетом, руководи при избору стоматолошких надокнада, а цена фасета и керамичких круница је приближно иста.

* 200 до 270 евра по зубу кошта керамичка круница или фасета

* 90 до 150 евра кошта металокерамичка круница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)