У ИНСТИТУТУ за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" праве индивидуалне аутовакцине за лечење акни, хроничних рана, честих упала ока, уха или слузокоже носа, као и хроничних респираторних и урогениталних инфекција. За ову врсту терапије интересују се пацијенти из најудаљенијих делова света, а најчешће када антибиотици, чајеви и биљни препарати не помогну. Изградња имунитета помоћу аутовакцина тако је за многе последња нада, али углавном са коначним оздрављењем.

У интервјуу за "Новости" др Александра Тодоровић, специјалиста микробиологије са паразитологијом из Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", каже да се ове вакцине израђују ручно - лабораторијски, за сваког пацијента посебно.

- Одсек за бактериологију и имунологију Института "Торлак" у току једног месеца производе од 30 до 60 аутовакцина. За неке пацијенте једна серија вакцине је довољна за трајно излечење, а за неке је неопходно поновити ову врсту имунотерапије.

* Принцип деловања ових вакцина је имунотерапијски?

- Јесте, јер се директно од пацијента узима материјал, дакле приступ је крајње индивидуалан. Материјал се затим лабораторијски умножава, и приступа се изради вакцине за одређену особу. Аутовакцина подиже имуни систем пацијента са циљем да се организам избори против бактерија.

* Како се узима узорак?

- Узимање узорка зависи од врсте инфекције. Ако је реч о акнама - материјал је садржај акне, код инфекција ока, рана и носа - материјал је брис. Код хроничне респираторне инфекције - први јутарњи спутум или испљувак, а за уринарне инфекције - први јутарњи урин. Врло је важно да пацијенти без обзира за коју аутовакцину долазе не буду под терапијом антибиотицима најмање 10 дана, и да на оболелу кожу не наносе креме, лосионе, пудере или превијају рану најмање 24 часа пре узорковања.

* Какав је поступак израде вакцина за акне, а какав за остале бактеријске инфекције?

- Све аутовакцине се израђују на исти начин и имају исте ефекте. Све делују искључиво на секреторна антитела која облажу кожу и слузокожу и на тај начин спречавају бактеријску инфекцију.

* С обзиром на то да се праве ручно, колико траје њихова израда и како се примењују?

- Израда вакцине траје два месеца без обзира на њену намену. По преузимању, примена вакцине је једноставна јер је у облику капи. Пацијент је накапава под језик, а терапија траје три и по до четири месеца. Код неких особа излечење је доживотно, а код других период без симптома траје од годину дана до неколико година, па је пожељно да пацијент понови терапију. У том случају се одређује наставак имунизације. Зато је важно да кажем и да аутовакцине могу да се примењују по потреби, у континуитету, током пет година.

* Који су најчешћи узрочници дуготрајних бактеријских инфекција?

- Најчешћи узрочници урогениталних инфекција су ешерихија коли, клебсиела, протеус и псеудомонас. Код хроничних респираторних инфекција то су најчешће псеудомонас и клебсиела, a код кожних инфекција и рана стафилокок и псеудомонас.

* Има ли ограничења у примени ових индивидуалних вакцина?

- Оне могу да се примене код свих изузев деце млађе од седам година, трудница, оболелих од туберкулозе, канцера и оболелих од аутоимуних болести. n


ПРВА ВАКЦИНА 10.000 ДИНАРА

* Колико кошта аутовакцина?

- Цена прве серије вакцине је 10.000. Цена наставка терапије је 5.000 динара.