КИЈАЊЕ, цурење носа и свраб нису последица само алергије. Ово стање узрокују осим вируса и бактерија и јаки мириси, промена температуре, поједини лекови па чак и трудноћа. Реч је о неалергијском ринитису који би, такође, требало лечити јер осим поменутих симптома отежава и дисање, а нарочито тешко га подносе пацијенти који осим осетљиве слузокоже носа имају и девијацију носне преграде.

Професор др Душан Милисављевић, оториноларинголог Клиничког центра, Ниш каже да разлог упале слузнице носа или ринитис лекар брзо утврди на основу прегледа:

- Да би се искључи оалергијски ринитис, осим негативних података о алергијама, пацијенти морају да имају и негативне кожне алергијске пробе и негативне тестове из крви на специфичне ИгЕ - прича професор Милисављевић. - Тако лекар зна да није реч о алергији. Осим тога код алергијског ринитиса слузокожа је беличасто пребојена и увећане су носне шкољке, секреција из носа је бистра. У случају појаве бактерија присутна је жуто или зеленкасто пребојена секреција, док је код вируса слузокожа носа надражена и секреција је бистра.

Иначе, запаљење слузокоже носа или ринитис, осим што може да буде алергијске и неалергијске природе, може да настане и услед поремећаја крвних судова, такозвани вазомоторни ринитис. Заједничко за сва три стања је упала слузокоже носа услед чега настају отежано дисање, преосетљивост и обилна секреција. За разлику од алергијског ринитиса чији су симптоми кијање и свраб очију, код неалергијског ринитиса они нису класична манифестација.

Неалергијски ринитис наручито је присутан у трудноћи, а труднице се често уплаше мислећи да су прехлађене.

- Због појачаног лучења хормона естрогена у трудноћи долази до већег накупљања хијалуронске киселине у назалном ткиву - објашњава професор Милисављевић. - Резултат тога је појава отока слузнице, отежаног дисања и цурења носа што се често доводи у везу са прехладом иако није присутна температура.

Капи за отпушавање носа, таблете за контрацепцију, поједни кардиолошки лекови, међу којима је и аспирин, такође, могу да буду узрок кијања, запушености и цурења носа.

Када кијање изазивају јаки мириси, дувански дим, издувни гасови, промене спољне темепартуре дијагноза је ринитис непознатог порекла или вазомоторни ринитис.

- Неалергијски ринитиси лече се врло слично као и алергијски - каже професор Милисављевић. - Најбољи ефекат се постиже употребом кортико спрејова, али и лекова који олакшавају дисање, по потреби и лекови из групе антихолинергика.